Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du ställningsbyggare

Så blir du ställningsbyggare

Hur blir man ställningsbyggare på gymnasiet?

För att arbeta som ställningsbyggare är det bra att välja Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Husbyggnad. I programmet varvas teori och praktik, ute på arbetsplatser. Den första tiden på programmet är rätt likt, oavsett vilken inriktning du valt. Det ger dig möjlighet att prova olika arbetsområden innan du bestämmer dig helt.

Efter det får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka två och ett halvt år. Efter utbildningen som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. När du har fått provet godkänt får du ditt yrkesbevis.

Vad gör en ställningsbyggare?

Som ställningsbyggare arbetar du med att montera de ställningar som byggets olika yrkesgrupper behöver. Det är också vanligt med montering av rullställningar, klätterställningar och hängställningar. Idag är det vanligast med stålställningar men det finns också rullställningar, lättmetallställningar, hydrauliska arbetsplattformar, trapptorn, ramställningar, formställningar, klätterställningar och hängställningar.

Jobbet som ställningsbyggare är tufft och kvalificerat, och sker ofta på höga höjder. Det är du som sätter infästningar i husen och gör beräkningar så att ställningen klarar alla laster. En del ställningar flyttas från bygge till bygge, så det gäller att räkna ut hur mycket material och vilken sorts ställning som behövs på nästa plats. Det underlättar jobbet om du har god fysik, men framför allt gäller det att arbeta med rätt teknik. Det ställs höga säkerhetskrav på att arbeta med byggnadsställningar.

Framtidsutsikter för ställningsbyggare

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för hur arbetsmarknaden kommer se ut för ställningsbyggare de närmaste åren.

Läs mer: http://www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/staellningsbyggare-2  

Källa: Byggare.com

divider

Bra val av gymnasieprogram:

divider

« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


divider

Senast uppdaterad: 04 jul 2017