Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du soldat

Hur blir man soldat?

Hur blir man soldat på gymnasiet?

Om du vill jobba som soldat efter gymnasiet behöver du minst ha godkänt betyg (E) i följande ämnen: matematik 1 (1a, 1b eller 1c godtas), svenska 1 och engelska 5. Det innebär att du kan välja mellan samtliga gymnasieprogram och sedan utbilda dig till soldat. Efter gymnasiet läser du en Grundläggande militär utbildning (GMU), vilket är början på en karriär som soldat i Försvarsmakten.

Vad gör en soldat?

Att jobba som soldat efter gymnasiet innebär att du har ett arbete med många utmaningar. Du jobbar mycket i grupp där var och en har sin speciella placering. Uthållighet och stresstålighet är två egenskaper som ofta krävs av dig. Du måste också vara en god lagspelare och kunna ta eget ansvar.

Som soldat arbetar du på ett förband någonstans i Sverige, exempelvis Stockholm, Göteborg, Skövde, Karlsborg och Boden.

Arbetsuppgifter som soldat kan vara väldigt fysiskt påfrestande i form av förflyttning eller stridsövningar, medan andra kräver mer koncentration som exempelvis bevakning, spaning eller tekniskt underhåll. Exempel på arbetsområden som Soldat är: strid, teknisk tjänst, ledning, underrättelse- och säkerhetstjänst.

Framtidsutsikter för soldater

Enligt arbetsförmedlingen finns goda möjligheter till arbete det närmaste året. Möjligheten till arbete skiljer sig för hel- och deltids tjänstgörande soldater.


Bra val av program:


« Tillbaka till alla yrken inom Säkerhetsarbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 08 okt 2018