Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du snickare

Så blir du snickare

Hur blir man snickare på gymnasiet?

För att bli snickare är det ett bra val att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktningen Husbyggnad på gymnasiet. Den första tiden är ganska lika för alla inriktningar inom byggprogrammet. I början är dina studier inriktade på kärnämnena men med tiden blir det mer praktik. På det sättet får du prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Första året varvas traditionella skolämnen med grundläggande praktik. Ditt andra och tredje år varvas teori och praktik, både i skolan och på arbetsplatser. Efter gymnasiet får du utbildning som lärling, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka två och ett halvt år.

När du är klar med din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter att ha blivit godkänd på provet får du ditt yrkesbevis.

Vad gör en snickare?

Trä är vårt äldsta byggmaterial och materialet är fortfarande del i alla byggprojekt. Trots att material, verktyg, maskiner och arbetsmetoder har utvecklats, är hantverket kvar. Snickaren, även kallad träarbetare, finns med under hela bygget, från formsättning av grunden till taktäckning och inredning. Snickare är det vanligaste yrket inom byggbranschen.

Som snickare är du med i byggprocessen både tidigt och sent. Formar för att gjuta grunden på huset görs i trä och när huset nästan är klart monteras skåpinredning och snickerier. Det är ett hantverksjobb där det krävs stor yrkesskicklighet. Det märks framförallt vid ombyggnader där det sällan finns några räta vinklar och kanske inte ens några ritningar. Vid ombyggnader är det också extra värdefullt att ha kunskap om gamla hantverksmetoder och äldre byggteknik.

I jobbet som snickare kan man ha väldigt olika arbetsuppgifter och många väljer att specialisera sig på till exempel formsättning eller inredning.

Framtidsutsikter för snickare

Mycket goda möjligheter finns för att få jobb för snickare/träarbetare det närmaste året enligt Arbetsförmedlingen.

Källa: Byggare.com; Arbetsförmedlingen

divider

Bra val av gymnasieprogram:

divider

« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

divider

Video från Byggare.com om yrket snickare:

divider

Senast uppdaterad: 04 jul 2017