Så blir du snickare

Snickare under arbete

Träarbetare - Hitta utbildning här

Hur blir man träarbetare på gymnasiet? 

Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad och som programfördjupning väljer du trä.  

Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. 

Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 36 månader).

Vad gör en träarbetare? 

Sverige består till stor del av skog. Inte undra på att trä därför är vårt äldsta byggmaterial. Än idag ingår trä på ett eller annat sätt i alla byggprojekt. Nya byggtekniker uppdateras hela tiden vilket gör att yrket håller sig modernt. Gjuta, bygga formar, lägga takpannor, montera snickerier och skåpinredning – många uppskattar den stora variationen som yrket ger. 

En träarbetare (fd snickare) kan vara med såväl tidigt som sent i byggprocessen. Att vara träarbetare är ett populärt yrke med den största yrkeskåren inom byggbranschen. Väljer du att bli träarbetare är du med andra ord i gott sällskap. 

Framtidsutsikter för träarbetare 

Mycket goda möjligheter finns för att få jobb för träarbetare (snickare) det närmaste året enligt Arbetsförmedlingen. 

Källa: byggdinframtid.se


Bra val av gymnasieprogram:


BYN - Byggbranschens Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar. 


    Yrkesguidens startsida


Annonser