Visa gymnasium.se som: Mobil

Måleribranschens Yrkesnämnd - Måleriutbildningar

Måleribranschens yrkesnämnd

Måleriutbildningar, foto: Lars Dareberg

Avdelare

LÄS OM MÅLERIBRANSCHENS YRKESNÄMND - JOBB I BRANSCHEN -

UTBILDNINGAR - REPORTAGE

Avdelare

Måleriutbildningar

För dig som vill jobba som målare i framtiden är den vanligaste vägen dit att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Måleri på gymnasiet. Efter den avslutade gymnasieutbildningen jobbar du sedan som lärling på ett måleriföretag och efter att ha jobbat där i ungefär två år är du färdig målare!

Hur blir jag målare?

Det treåriga Bygg- och Anläggningsprogrammet med inriktning Måleri på gymnasiet är ett bra val för dig som vill bli målare. Din måleriutbildning är en kombination av utbildning i skolan och att du får göra praktik ute på måleriföretag. Efter gymnasieutbildningen kan du söka en lärlingsanställning på ett måleriföretag, exempelvis på ett företag som du har gjort praktik på. Där gör du dina 6800 timmar som lärling, vilket brukar ta ungefär två år. För att du sedan ska bli färdig målare gör du i slutet av utbildningen ett gesällprov som blir ditt examensbevis. Som målare ska du både kunna måla om befintliga byggnader och om- och nybyggnationer samt tapetsera.

Vad innebär det att arbeta som lärling?

När du arbetar som lärling får du vara med och arbeta på riktigt på ett måleriföretag. Du får lön redan under lärlingsperioden - har du gått måleri på gymnasiet är snittlönen cirka 19 000 kronor (under förutsättning att du har godkända betyg i alla ämnen och liten frånvaro från lektionerna). Som färdigutbildad målare är genomsnittslönen cirka 32 500 kronor i månaden. 

Är det svårt att få jobb som målare?

Det kommer alltid att finnas jobb som målare för dig som är en duktig hantverkare. Arbetsförmedlingen gjorde under 2014 bedömningen att det kommer finnas goda möjligheter för målare att få jobb under det närmaste året. Under vissa perioder kan det vara svårt att hitta en lärlingsanställning, framförallt under vintermånaderna, eftersom det då kan vara lite mindre att göra i måleribranschen. Det kommer dock finnas behov av fler lärlingar inom branschen och på fem till tio års sikt bedöms möjligheterna till jobb bli medelgoda.

Det utbildas flera hundra målare årligen och efterfrågan på marknaden är stor. Behovet av att färglägga husfasader, nybyggen, renoveringar och interiörer kommer alltid att finnas. 

Ett bevis på att du har tagit examen är gesällprovet. Med stöd av ditt examensbevis är det lättare för dig att få jobb som målare. 

Avdelare

Läs mer om Måleribranschens Yrkesnämnd här

Läs mer om Jobbet som målare här

Avdelare

Avdelare

Avdelare

Kolla in Måleribranschens Yrkesnämnd på Facebook:

MYN på Facebook

Avdelare

Kontakt:

Måleribranschens Yrkesnämnd
Skeppsbron 40
103 25 Stockholm

info@malare.nu 

0770-93 90 00

Måleribranschens Yrkesnämnds hemsida

Avdelare

Senast uppdaterad: 07 maj 2019