Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Måleribranschens Yrkesnämnd


LÄS OM MÅLERIBRANSCHENS YRKESNÄMND - JOBB I BRANSCHEN -

UTBILDNINGAR - REPORTAGE


Måleribranschens Yrkesnämnd

Måleribranschens Yrkesnämnd (MYN) är ett samarbete mellan Måleriföretagen i Sverige och Målarna kring yrkesutbildningsfrågor. I första hand arbetar MYN med rekrytering, utbildning och gesällprov. Du som är eller vill bli målare kan via MYN få information om yrket, utbildningen och de möjliga karriärvägar som finns. 

Vad gör man när man jobbar som målare?

Som målare får du jobba både praktiskt och kreativt och du är specialist på behandling av ytor. Du utför arbeten som underarbeten, spackling, grundning, målning, tapetsering, dekoration, marmorering och lasering. Det är ett mycket varierat arbete och ingen dag är den andra lik. Du arbetar inom ett fritt skapande hantverksarbete, där du är specialist på behandling av ytor. Dina arbetsuppgifter som målare är varierande och du har mycket kontakt med andra människor i ditt dagliga arbete.

I yrket har du möjlighet att jobba nära bland annat arkitekter, inredare, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare.Som målare får du ha mycket kontakt med människor, du får möjlighet att utvecklas, arbeta fritt samt ha ansvar. Du arbetar i olika slags miljöer som till exempel bostäder, skolor, sjukhus, kontor och industrier. Under sommarperioden sker den större delen av målarens arbete i utomhusmiljö och under vintertid inomhus.

Är det enkelt att få jobb som målare?

Det kommer alltid att finnas jobb för dig som är en duktig hantverkare. Arbetsförmedlingens bedömning för 2016 visar att målare har goda möjligheter till arbete under det närmaste året. Det kan periodvis vara svårt att hitta en lärlingsanställning, speciellt under vintermånaderna, eftersom det då kan vara lite mindre att göra i måleribranschen. Det finns dock ett behov av fler lärlingar och på fem till tio års sikt bedöms möjligheterna till jobb bli medelgoda.

Det utbildas flera hundra målare varje år och efterfrågan på marknaden är stor, trots konjunkturnedgången. Behov av att färglägga husfasader, renoveringar, interiörer och nybyggen kommer alltid att finnas. Gesällprovet är ett bevis på att du har tagit examen. Med ett examensbevis som stöd är det enklare för dig att få jobb som målare.

Vad tjänar man som målare?

Som färdigutbildad målare är genomsnittslönen cirka 32 500 kronor i månaden. Men redan under den tvååriga lärlingsperioden får du lön - har du gått måleri på gymnasiet är snittlönen cirka 19 000 kronor (under förutsättning att du har godkända betyg i alla ämnen och liten frånvaro från lektionerna).

Hur blir man målare?

För att bli målare är det enklaste sättet att gå det treåriga Bygg- och Anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning Måleri. När du går måleriutbildningen varvas din utbildning i skolan med att du får göra praktik ute på måleriföretag. Efter gymnasieutbildningen kan du söka lärlingsanställning på ett måleriföretag, exempelvis på det företag du har gjort praktik på. Efter lärlingstiden, som brukar vara ungefär två år, är du färdig målare.

Kolla in Måleribranschens Yrkesnämnd på Facebook här

Avdelare

Läs mer om Jobbet som målare här

Läs mer om Måleriutbildningar här

Avdelare

Avdelare

Avdelare

Kolla in Måleribranschens Yrkesnämnd på Facebook:

MYN på Facebook

Avdelare

Kreativt yrke

Kreativt yrke

Välja måleriyrket

Välja måleriyrket

Måleri utvecklande yrke

Roligt yrke

Avdelare

Kontakt:

Målerifakta AB,
Måleribran
schens yrkesnämnd

Adress: Arenavägen 45, 8 tr., 121 77 Johanneshov
Telefon: 08-442 49 34
Telefontider: må-to 9-12 o 14-15, fre stängt

Epost: myn@malerifakta.nu

Måleribranschens Yrkesnämnds hemsida

Avdelare

Senast uppdaterad: 28 jan 2022