El- och energiprogrammet, Elteknik

Yrkesgymnasiet Väsby
Programinformation
Stockholm, Upplands Väsby
Antal elever: cirka 30 (.)
El- och energiprogrammet
  • Antagningspoäng: 95,0
    (medelvärde: 156,1) * statistik från 2022
(Läs mer) Öppet hus
2023-04-25
2023-05-09

Film

Om utbildningen

El- och energiprogrammet – för dig som vill bli elektriker

Gillar du spänning och energifyllda uppdrag? Får du kraft av variation? Attraheras du av stora valmöjligheter? Går du igång på teknik? I så fall kan elektriker vara ett yrke som passar dig. I den här branschen kan du till exempel arbeta med elanläggningar och tv-, data- och eldistributionsnät.

Lärorik utbildning till elektriker på Yrkesgymnasiet

Du som går på El- och energiprogrammet på Yrkesgymnasiet Väsby får en utbildning där du lär dig att göra självständiga val om till exempel vilka verktyg och material du ska använda dig av. Även planering och utvärdering av arbetet samt serviceförmåga, entreprenörskap, kreativitet och att jobba i och leda projekt ingår i utbildningen. Du får också kunskap om hur det fungerar internationellt inom arbetsmiljö och teknologi. Svensk utbildning förknippas med ett väldigt bra säkerhetstänkande, vilket gör att du kan jobba i princip var som helst i världen.

Det faktum att du genomför över halva gymnasietiden ute på praktik (APL) ger dig även ovärderliga kunskaper och kontakter inför stundande arbetsliv.

Körkort

Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb som elektriker. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på El- och energiprogrammet ett startpaket för körkort.

Lärling efter gymnasiet

Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Lärlingstiden är 1 600 timmar (1 år). För att kunna bli anställd som lärling krävs en gymnasieexamen om minst 2 250 poäng, vilket innebär:

  • Lägst betyg E i svenska 1, engelska 5, matematik 1 och de programgemensamma ämnena
  • Godkänt gymnasiearbete
  • Godkända betyg i praktisk ellära samt elkraftteknik (B-auktorisation)

Efter El- och energiprogrammet

Först och främst blir du förberedd för att jobba som elektriker inom eldistribution eller installation. Du kan också arbeta som larmtekniker, nätverkstekniker och hisstekniker.

Högskolebehörighet

Du som vill bli högskolebehörig kan välja att läsa kurserna Svenska 2 och Svenska 3 i ditt individuella val samt utöka studieplanen med Engelska 6.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Yrkesgymnasiet Väsby

Välkommen till Yrkesgymnasiet Väsby!

“Det bästa med Yrkesgymnasiet är att skolan är liten och alla lär känna varandra. Vi har bra och kunniga lärare – de förstår en, är snälla och roliga!” – Amelia Persson, Försäljnings- och serviceprogrammet Tidigare hette skolan Väsby Yrkesgymnasium, men...


Läs mer om Yrkesgymnasiet Väsby och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Yrkesgymnasiet Väsby

Industrivägen 20 B
194 77 Upplands Väsby

 Visa telefonnummer
yrkesgymnasiet.se


Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om El- och energiprogrammet, Elteknik från Yrkesgymnasiet Väsby , fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till er skola
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information