Hotell- och turismprogrammet

Tranellska gymnasiet
Programinformation
Västerås
Antal elever: cirka 30 (.)
Hotell- och turismprogrammet
  • Antagningspoäng: 95,0
    (medelvärde: 186,7) * statistik från 2022
(Läs mer) Öppet hus
2023-03-25
Hotell & konferens

Om utbildningen

Hotell- och turismprogrammet på Tranellska gymnasiet

Vill du arbeta i en fartfylld, internationell miljö? Lockas du av resor, språk, hotell, service och kultur? Är du utåtriktad, positiv och har lätt för att samarbeta? Då är hotell- och turismprogrammet något för dig.

Yrkesförberedande program med högskolebehörighet

Hotell och Turismprogrammet är ett yrkesförberedande program. Vi ser också till att du får grundläggande högskolebehörighet, för att du ska ha alla vägar öppna inför framtiden. Efter utbildningen kan du också läsa vidare på yrkeshögskola eller andra kvalificerade yrkesutbildningar inom hotell och turism.

Programmet erbjuder också programinriktat val för dig som saknar betyg i matematik eller engelska. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få mer information om hur du söker det.

Tranellska samarbetar med de bästa företagen inom branschen och du kommer att tillbringa delar av utbildningen på till exempel hotell eller konferensanläggningar. Det gör att du får både praktisk erfarenhet och branschkontakter. Det gör också att de flesta av våra elever har jobb på studentdagen.

Branschrekommenderad utbildning

Hotell och turismbranschen är världens snabbast växande med många olika yrken. Här finns ett stort behov att anställa många medarbetare i framtiden, enligt branschorganisationen Visita.

Nyhet - hösten 2023

Från hösten 2023 ska kurser för grundläggande högskolebehörighet ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

Under studietiden kommer du få kunskaper i bland annat marknadsföring samt service och bemötande. Du får driva företag under ett år genom Ung företagsamhet (UF). Språk är viktigt inom branschen, därför läser du Engelska 6 med möjlighet att läsa fler språk inom Västerås stads gymnasieskolor. Under ditt tredje år kan du få möjlighet att göra APL (Arbetsplatsförlagt lärande) i Europa. Du kommer under dina år få lära dig om ett hotells olika avdelningar och aktiviteter. Du tränar dig i service och bemötande. Du får även lära dig att organisera och planera evenemang och få kunskaper om turistinformation, planering av resmål och aktiviteter.

Under din APL tid är du på hotell, konferensanläggning eller andra företag kopplade till turistnäringen. Vi samarbetar med de bästa inom branschen för att din APL ska bli så värdefull som möjligt. Det ger dig praktisk erfarenhet och kontakter. De flesta av våra elever har jobb på avslutningsdagen.

Branschen erbjuder jobb i hela Sverige och världen. Du kan jobba som frukostvärd, guide, receptionist, eventmanager, konferensvärd, reseledare, mässkonsult med mera.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Under utbildningstiden får du vara minst 15 veckor ute på en arbetsplats. Det ger dig bra förutsättningar för arbete över hela världen. Du får möjlighet att genomföra din APL i Sverige eller utomlands. Vi samarbetar med restaurang- och hotellskolor i Europa.

Efter utbildningen

Du kan exempelvis jobba med:

  • events
  • mässor och konferenser
  • som guide- eller reseledare
  • flygvärdinna
  • hotellmedarbetare
  • eller som egen företagare.

Det finns också många fler yrken inom branschens så du har stora valmöjligheter för framtiden.

Är du intresserad och vill veta mer om Hotell- och turismprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Hotell- och turismprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Hotell- och turismprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Hotell- och turismprogrammet

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen i Västerås. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Stadshuset, E268 721 87 Västerås
Telefon: 021-39 06 00
Mejladress: gymnasieantagningen@vasteras.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Hotell- och turismprogrammet så kommer skolan att kontakta dig.

Tranellska gymnasiet

Gör dig redo för jobb i framtidsbranscher på Tranellska gymnasiet

Vad drömmer du om? Vill du jobba med turism och upptäcka världen? Brinner du för matlagning, eller vill du kanske bli stans bästa konditor? Är du en entreprenör som vill starta eget företag? På Tranellska lär du dig både teori...


Läs mer om Tranellska gymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Tranellska gymnasiet

Stensborgsgatan 1
721 32 Västerås

 Visa telefonnummer
www.vasteras.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Hotell- och turismprogrammet från Tranellska gymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Tranellska gymnasiet
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information