Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Cykla och åk skidor under gymnasiet!

Jonathan läser på cykelgymnasiet i VansbroSnabbfakta

Namn: Jonathan Sandberg
Ålder: 17 år
Vilken skola går du på? Cykelgymnasiet i Vansbro
Vilket år? Sista året

Varför valde du ditt program/skolan? Varför passar programmet dig?

- Jag älskar verkligen att cykla så att gå på ett cykelgymnasium med kompisar som har samma intresse och få åka på tävlingar och utflykter var ju helt fantastiskt.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni – praktik, prov o.s.v.

- När vi börjar efter sommaren cyklar vi mycket downhill, enduro och dirt/4x. Vi brukar åka på 4 resor under höstterminen som kan vara t.ex. tävlingar eller evenemang. När tävlingssäsongen tagit slut börjar vi med hårdträningen som vi gör hela vintern. Vi kör mycket intervaller i vår inomhushall, styrketräning och testcykel, men vi har även mycket teknik och koordinationsträning t.ex. hoppa från trampolin och hinderbana. I 1an och 2an har vi teorilektioner där vi bland annat lär oss om träning, kost och negativa effekter av doping.

- Under vårterminen fortsätter vi med hårdträningen men vi cyklar också väldigt mycket. Vi brukar åka på ett ca två veckor långt träningsläger utomlands under våren som alltid är väldigt roligt. Vi brukar också åka på fyra resor under våren till t.ex. tävlingar eller evenemang. När vi åker på resor behöver vi inte betala för transport och mat.

Hur är lärarna och lokalerna? Klassen?

- Vår tränare Adrian Hörnqvist är framför allt väldigt erfaren inom downhill och 4x. Han kan hjälpa till med mycket och tycker att alla elever är lika viktiga.

- Våra två downhillbanor i Hunflen är enligt mig några utav de bästa i Sverige. Den ena är brant och väldigt teknisk och den andra är lite slätare men också teknisk. I Vansbro finns en 4x bana, en dirt, ett trickhopp med sandlandning, en sandbana med hopp och kurvor och en inomhushall. I inomhushallen finns en pumptrack/4x bana, en dirtslinga, ett barkhopp och en foampit. Vi håller på för fullt att bygga endurobanor omkring Vansbro som blir väldigt bra. Det finns ett stort stignät omkring Vansbro för XC och AM cykling.

- Vi har ett eget mekrum och cykelförvaringsrum på skolan där vi kan skruva med cyklarna och förvara cyklar. Vi har en testcykel lokal och gratis inträde till gymmet och simhallen i Vansbro. Vi har rymliga bussar med cykelanpassade släp. På tävlingar har vi en setup med två stora tält, stolar och våra släpvagnar med verktygsbänk.

Har du flyttat till en ny stad? Hur var det? Vänner? Boende? Fritid?

- Att ha en egen lägenhet är väldigt skönt. Att städa och laga mat har aldrig varigt några svårigheter. Att ha flera kompisar med samma intresse är väldigt roligt. Självklart cyklar vi mycket på fritiden, men andra saker man kan göra är t.ex. hoppa trampolin i simhallen eller bara vara med kompisar.

Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

- Drömmen är att kunna försörja sig på cykling.

Tror du att du kommer att plugga vidare? I så fall vad och varför?

- Jag tänker satsa på cyklingen efter studenten och se hur långt jag kommer med den. Efter några år kanske jag börjar plugga igen om det behövs.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen? Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

- Träningslägerna vi haft i Malaga har varigt det roligaste än så länge. Två veckor downhill och dirtcykling i solen

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra?

- Om du gillar att cykla så är detta något för dig. En jätteduktig tränare, träningsanläggningar i toppskick och bra vänskap.

Avdelare

Moa på Vansbro UtbildningscenterSnabbfakta

Namn: Moa Johansson

Ålder: 18 år

Vilken skola går du på? Fjällturismutbildningen på Vansbro Utbildningscenter

Vilket år? Årgång 2013

Varför valde du ditt program/skolan? Varför passar programmet dig?

- Jag valde detta program för att jag älskar att vara utomhus och att göra praktiska saker istället för bara teoretiska. Jag var inte expert på skidåkning när jag sökte till fjällturismutbildningen, men jag hade viljan att lära mig. Idag är skidåkning ett brinnande intresse för mig tack vare utbildningen.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni – praktik, prov o.s.v.

- Fjällturismutbildningen ingår i Barn- och fritidsprogrammet. I utbildningen ingår bland annat Skidskoleutbildning genom SLAO steg 1 och 2, naturguidning 1 och 2, 15 veckors praktik inom skid/-sportbranschen, Lavin-kurser och massa andra roliga och praktiska kurser som är utspridda över våra tre skolår.

Hur är lärarna och lokalerna? Klassen?

- I varje klass är det cirka 8 elever och vi har två mentorer inom fjällturismutbildningen. Lärarna brinner för skidåkning, fjällvandring och annan utevistelse. De inspirerar och lär oss nya saker varje dag. Det jag tycker är bäst med utbildningen är att vi är så få elever i varje klass, vilket gör att vi är tajta i klassen och det gör att praktik och andra kurser blir så mycket roligare.

Vilket är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

- Jag har inget specifikt drömjobb, men det jag vet nu är att efter gymnasiet vill jag flytta runt i världen och jobba på olika skidanläggningar och åka skidor på fritiden. Efter denna utbildning är det lätt att få jobb inom branschen, eftersom du får många viktiga kontakter och arbetserfarenhet inom skid-/sportbranschen genom skolan.

Tror du att du kommer att plugga vidare? I så fall vad och varför?

- Jag kommer plugga vidare om några år. Jag vet inte vad jag ska plugga än men mitt jobb ska handla om att hjälpa andra människor.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen? Vilket är ditt bästa minne från tiden på gymnasiet?

- Mitt bästa minne av utbildningen är första året när vi hade skoterutbildning i Sälen. Det var riktigt roligt! Några tippade med skotern och andra flög av den. Det var mycket skratt de dagarna.

Varför skulle du rekommendera skolan/programmet till andra?

- Jag skulle rekommendera utbildningen för att jag har lärt mig så mycket och jag har växt så mycket som person. Jag har även hittat vänner med samma intressen som jag.Läs mer om Vansbro Utbildningscenter

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Vansbro Utbildningscenter.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.