Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

NTI Johanneberg - Vad händer sen?

NTI Gymnasiet Johanneberg

NTI Johanneberg, vad händer sen?

Gabriel och Elias, båda går i årskurs 3, är 2 av 450 elever som läser på NTI Johanneberg och Jennifer är alumni från NTI Johanneberg. I artikeln nedan får du läsa om deras upplevelser av skolan och vad som händer sen.

Gabriel på NTI Gymnasiet Johanneberg

Gabriel Pfeiffer, Studerar på Teknikprogrammet

Gabriel är killen du hittar i MakerSpace, alltid! Han har ett driv att lära andra och engagerar sig stort i skolan i programmerings klubben, MakerSpace klubben och Marknadsrådet. Med siktet inställt på teknisk fysik är målet att bli forskare.

Vad fick dig att välja NTI Johanneberg?

När jag skulle söka till gymnasiet var jag extremt skoltrött och var egentligen inte alls pepp på att börja någonstans. Men så gick jag på lite olika skuggningar och när jag kom till NTI Johanneberg fastnade jag så för stämningen på skolan. Under skuggningen fick jag vara med ordföranden för MakerSpace klubben och jag visste redan då att här ska jag gå med. Dessutom så var teknikprogrammet som jag valde att gå ett brett program och jag tycker att med den inriktningen som skolan valt att ha på programmet gör att den blir bredare än andra teknikprogram jag var inne på att söka.  Men som sagt den stora delen för mig var stämningen. Det finns en teamkänsla på skolan som sträcker sig inte bara mellan elever utan också mellan lärare och elever, alla vill åt samma håll. Jag var också fascinerad över vad man har tillgång att göra och få testa på på skolan, det är kul med så mycket praktiskt.

Har NTI Johanneberg levt upp till dina förväntningar?

Definitivt och väldigt mycket mer! Utan överdrift det bästa valet jag gjort i mitt liv. Gick från att vara skoltrött till att blir jätteengaread och helt plötsligt var det roligt att gå till skolan igen.

Vad kommer du sakna mest från din tid på NTI Johanneberg?

Jag är rädd att jag sen på universitetet inte kommer ha samma gemenskap. Här kan lärare dyka ner i MakerSpace bara för att de är intresserade av vad vi gör och själva tycker det är så kul. Här hjälps vi åt. Lärarna hjälper oss och vi hjälper dem. Vi är ett team som ska bli bättre tillsammans. Det finns så mycket med den här skolan som jag kommer sakna! Alla roliga event som skolan och elevkåren fixar, allt som sticker ut lite, Skol-lan, skidresan och inte minst mina klasskompisar.

Hur tänker du dig livet efter NTI Johanneberg? (Varför har du valt det?)

Teknisk fysik är målet just. Många dörrar öppna efteråt och är ett bra steg till forskning vilket jag vill göra sen. Jag har ju ett år kvar men jag känner mig redo inte bara tack vare lektioner och material utan också att jag fått möjligheten att se hur det ser ut framåt genom studiebesök och att jag fått göra det praktiskt.

Elias på NTI Johanneberg

Elias Fransson, Studerar på IT- programmet

Tack vare skolans goda känsla och med siktet inställt på IT var NTI Johanneberg det självklara valet för Elias när han skulle välja gymnasium. Det är han väldigt glad för idag då han redan i slutet av årskurs 2 har säkrat ett jobb efter studenten som supporttekniker på en IT-avdelning.

Vad fick dig att välja NTI Johanneberg?

En lite lurig fråga, det var så mycket som klaffade. Jag var redan från början inställd på att jag ville läsa ett IT-program. Och när jag började kolla runt på skolor stack NTI Johanneberg ut i mängden då de hade lite högre intagningspoäng än de andra, så spontant kändes det bra redan där. Här kunde man också bara välja IT, hela skolan är inriktad på IT och då bör de ju kunna sin grej. Jag gick till ett öppet hus och kände med en gång att skolan hade en härlig atmosfär och kändes trygg. Lokalerna var superfina och fräscha. Sedan fick jag möjlighet att följa med under en dag på skolan och blev imponerad över hur bra lärarna var. Jag kände redan då att det skulle inte spela någon roll hur klassen var för med dessa lärare skulle jag kunna lära mig massor. När jag väl kom hit till NTI Johanneberg var känslan att detta är mer än en skola. Gemenskapen som finns har jag inte stött på någon gång tidigare. Inom IT-programmet går alla elever genom ett Cisco-program för att få en certifiering som behövs sedan i arbetslivet. Här känns detta väldigt seriöst, lärarna är själva certifierade och jobbar för att alla ska få detta med sig. Detta tillsammans med den sköna balansen med praktiskt och teoretiskt arbete gör det väldigt roligt att komma hit. Det var länge sedan jag hade måndagsångest!

Har NTI Johanneberg levt upp till dina förväntningar?

JA! Intrycket jag fick innan ja började om att det var mycket praktiskt arbete stämmer verkligen. Det som är extra roligt är att man märker på lärarna att de har jobbat med områdena på riktigt. Det inger en respekt för yrkeslärarna på skolan att de vet vad de gör och kan sin sak. Lokalerna är verkligen fina och jag trivs väldigt bra i klassen, vilket var mest det jag var tveksam till. Jag trivs med alla på skolan, här finns inte den klassiska konkurrensen mellan eleverna, utan det är god stämning mellan alla.

Vad kommer du sakna mest från din tid på NTI Johanneberg?

Jag jobbade en del i sommar och längtade verkligen tillbaka till skolan under lovet och ville nästan tillbaka tidigare. Det som jag främst kommer sakna är den goda strukturen att blanda praktiskt och teoretisk. Sedan så klart alla människor, allt från lärare och vaktmästare till klassen.

Hur tänker du dig livet efter NTI Johanneberg? (Varför har du valt det?)

Ja du, vi har under åren pratat mycket om yrkeslivet efter skolan så där känner jag mig väl förberedd. Jag har till och med fått jobb inom IT genom skolan. Det var redan efter min första APL som jag fick det fixat. APL:en har verkligen hjälpt mig på det sättet att redan i slutet av årskurs 2 känna mig trygg i framtiden. Innan vi gav oss ut på APL första gången i årskurs 2 var jag inne på att jag ville bygga datorer men min lärare vägledde mig till att välja inriktningen IT support då han ansåg att min kompetens skulle passa bättre där och han hade verkligen rätt.

nti johanneberg

Jennifer Nilsson, Student 2016

Jennifer gick designprogrammet när skolan gick under namnet IT- gymnasiet Göteborg (sedan 2018 NTI Johanneberg). Jennifer har ett enormt intresse för fotografering och detta syntes inte bara under tiden som hon gick på skolan utan hon har idag ett eget företag.

Hur ser livet ut efter NTI Johanneberg? Varför har du valt det?

Redan när jag var 18 år startade jag mitt egna företag för att kunna fotografera bröllop. Förfrågningarna hade redan börjat rulla in. Efter gymnasiet sökte jag jobb på en reklambyrå, jag var kanske inte den som var bäst i alla ämnen men jag hade ett brinnande intresse för design och med IT-Design programmet i ryggen hade jag en bra bas att stå på. Jag jobbade där i 2 år och fick lära mig så mycket på plats, att kastas in i skarpa projekt gör verkligen att man lär sig massor. Men intresset för fotointresset brann fortfarande. I januari fick jag möjligheten att vara med i ett Erasmus+-projekt för kreativa företagare vilket ledde till att jag hamnade i Tyskland i 4 månader. I Tyskland samarbetade jag med en bröllopsbutik som jobbar mycket med sociala medier, resan blev som min studieperiod. Nu jobbar jag heltid med mitt egna företag, det är så härligt att ha ett jobb som tillåter mig att kunna åka runt och se alla fina platser i Sverige.

Vad minns du bäst från NTI Johanneberg?

Lärarna, eleverna och stämningen som är på skolan. Det är också det man saknar mest. Jag hade så jäkla kul under min tid på gymnasiet!

Det kändes alltid seriöst och samtidigt mitt i allt kan kunde man ha en nörddag (årligt event på skolan). För min del var en viktig del att skolan var flexibel. Det individualiserade arbetet på skolan gör att man får vara med och påverka skolan på det sätt så man kan prestera till sin fulla kapacitet.

Hur tyckte du att NTI Johanneberg förberedde dig för vidare studier/jobb?

När man tar studenten tror jag inte någon känner sig förberedd för något. Jag trodde jag skulle behöva plugga mer för att kunna få ett jobb. Men där jag hamnade, på en lärlings position, kände jag mig trygg med den breda basen jag fått från skolan.

Jag engagerade mig mycket i övrigt i skolan, fotograferade vid tillställningar och var medlem i Marknadsrådet, detta gjorde inte bara tiden i gymnasiet roligare utan jag fick lära mig att ta ansvar och fick ett kontaktnät. Jag har än idag kontakt med några av lärarna och många av de eleverna som jag gick tillsammans med.

Jag hade också möjligheten att på skolan få vara projektledare för skolans största event (NTI Awards) vilket dels är något jag brinner för men som också var så sjukt kul och kunskapsgivande.

Varför ska man välja NTI Johanneberg?

Det ger dig en bra grund, när man är 16 år är det många som inte vet vad man ska göra sen. På skolan får man en bred kunskap som kan hjälpa dig att välja sen. Jag tyckte det var skönt att ha kreativa ämnen mellan de mer teoretiska ämnena, detta gjorde allt det andra mycket roligare. Kan starkt rekommendera skolan och inriktningen om man gillar design ämnen!Läs mer om NTI Gymnasiet Johanneberg

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Vill du få påminnelser inför öppet hus och annan relevant information om NTI Gymnasiet Johanneberg? Fyll i din uppgifter nedan.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.