På NFU blir du sedd och kan känna dig trygg

Nils Fredriksson Utbildning

NFU - Nils Fredriksson UtbildningLudvig Svensson

Ludvig Svensson är 18 år och läser tredje året på Naturvetenskaps-programmet på NFU.

”Jag blev tipsad om NFU av en kompis, och blev därigenom nyfiken. Det var självklart redan från början att jag skulle gå naturvetenskap, då jag hade stort intresse för naturämnena och matematik när jag gick ut grundskolan. Just därför passade programmet mig.” berättar Ludvig.

”Utbildningen är i det stora hela teoretisk och det ingår inte praktik, men vi har fått utöva en hel del praktiskt arbete i form av laborationer. Hur man tentar av ett kursområde varierar stort och som regel bestämmer klassen det tillsammans med lärare för att det skall passa alla så bra som möjligt.” fortsätter han.

”Om man ska beskriva lärarna generellt på NFU så får du här en trevlig lärare med intresse för sitt jobb och som bryr sig om eleverna. Klassen jag har hamnat i har osedvanligt stark sammanhållning och gemenskapen är stor.” berättar Ludvig om skolan.

”Efter studenten planerar jag att jobba ett tag då jag är ganska skoltrött. När jag sedan ska läsa vidare siktar jag troligen på lantmästare, då det går hand i hand med mina intressen. Ifall det inte skulle passa kan jag alltid byta till något annat, det är det fina med det Naturvetenskapliga programmet; man stänger inga dörrar.” säger Ludvig.

På frågan vad som är det bästa minnet under gymnasietiden svarar Ludvig:

”Det som har haft störst intryck på mig är troligen Islandsresan i tvåan, att få träffa nya människor och att få uppleva miljön på Island, som är helt otrolig.”

”Jag skulle rekommendera detta program till alla som inte är rädda för att sätta sig vid en läxbok och som satsar högt på sin framtida karriär. Oavsett om du vet vad du vill bli eller inte är naturvetenskap en bra grund att stå på!” avslutar Ludvig.

Elev på NFU i SvedalaMellissa Adelros

Mellissa går på Nils Fredriksson Utbildning i Svedala. Hon går tredje året på Barn- och fritidsprogrammet och är 19 år.

”NFU är en liten skola och jag tänkte att det skulle passa mig utmärkt. Jag har alltid varit intresserad av att jobba med människor och jag älskar särskilt att jobba med barn. Denna linje passar mig perfekt eftersom jag blir glad av att jobba med människor i min närhet och tycker om att få lära känna nya människor hela tiden.” berättar Mellissa om sin utbildning.

”Vi läser utbildningen med inriktning Pedagogiskt arbete, vilket innebär att vi kollar mycket på barnens lärande och växande, vad det finns för olika typer av pedagogik och liknande. Vi jobbar mycket praktiskt och har väldigt mycket inflytande när det gäller arbetssättet. Vi åker även mycket på studiebesök, gör våra egna utställningar för andra klasser, har mycket diskussioner och redovisningar.” säger Mellissa.

”Det bästa med denna linje är att vi har mycket praktik till skillnad från andra program. Vi har 15 veckors praktik uppdelat på de tre åren, du får välja själv var du ska vara och du får bra hjälp av lärarna.” fortsätter Mellissa.

”Jag är inne på att jobba på förskola eller inom LSS (funktionshindrade) i framtiden. Det lönar sig att få in en fot redan under första praktiktillfället, jag har varit vikarie nu på en förskola i tre år där jag hade min första praktik. Det kan även leda till sommarjobb innan du gått ut skolan. På dessa tre år ska du göra två individuella val för att få tillräckligt med poäng och även för att få högskolebehörighet. Jag tror absolut att jag kommer plugga vidare efter gymnasiet, förmodligen till förskolelärare, pedagogisk ledare eller något i den stilen.” säger Mellissa.

”Det roligaste under min gymnasietid var när vi var i London med hela klassen. Det var en studieresa för att se hur skolor och pedagogik skiljer sig från land till land och för att få se en annan kultur. Resan var verkligen en upplevelse, men den hade aldrig varit så rolig utan våra fantastiska och roliga lärare. NFU är en bra och liten skola, du blir sedd, du kan känna dig trygg och du får en helt annan relation till lärarna här jämfört med på stora skolor. Skolan och lärarna vill hela tiden att du ska lyckas och hjälper dig med detta. På skolan har alla en gemenskap och en positiv collageanda som vi jobbar mycket på för att alla ska trivas och känna sig välkomna.” säger Mellissa avslutningsvis.

NFu - Nils Fredriksson UtbildningAlbin Lindqvist

Albin Lindqvist är 18 år och går på NFU, där han läser Informations- och medieteknik på Teknikprogrammets tredje år. 

”Jag valde teknik för att det är det enda valet som tilltalat mig sedan jag föddes i stort sett, NFU valde jag för att det var den närmaste av de två skolorna jag var intresserad av. I utbildningen läser vi: Datorteknik, dator och nätverk, programmering, animation, design, digitalt skapande, entreprenörskap, matte, fysik och de andra gymnasiegemensamma ämnena. Vi har praktik en vecka varje läsår.” berättar Albin om sin utbildning på Teknikprogrammet.

”Mitt drömjobb är att vara designer (vet inte än inom vilket område) och det kommer jag göra allt för att lyckas med. Gällande framtida studiemöjligheter har jag alla möjligheter jag kan tänkas behöva efter min utbildning. Jag kommer att plugga vidare, först för att bli gymnasieingenjör, mest för att det är kul. Sen kommer jag att plugga design eller industridesign.” berättar Albin om sina framtidsplaner efter gymnasiet.

”Det roligaste under gymnasietiden har varit att jobba med gymnasiearbetet. Jag hoppas att mitt framtida jobb kommer att fungera på liknande sätt.” svarar Albin på frågan om vad som har varit roligast under utbildningen.

”Jag rekommenderar NFU för att det är en trevlig miljö och väldigt mycket vänlig personal. Jag har också skapat vänner för livet här.  Vad du får ut av utbildningen beror på dig som person, men en tekniskt intresserad person kan få ut precis så mycket denne önskar om denne lyckas hamna i en bra klass med rätt förutsättningar!”, säger Albin. 

Elev på NFUEmelie Persson

Emelie Persson är 18 år och går tredje året på Samhällsvetenskaps-programmet med inriktning Beteendevetenskap på Nils Fredriksson Utbildning.

”Anledningen till att jag sökte till NFU var för att jag hade fått ett bra intryck av skolan och dess miljö när jag var här på skuggning. Eftersom jag bor i Skurup låg Svedala bra till, då det endast tar 10 minuter med tåg.” berättar Emelie om varför hon valde just NFU.

”Samhällsprogrammet ger dig möjligheter till att fördjupa och studera samhällsrelaterade ämnen, så som ungdomskultur, etnicitet och kulturmöten, humanistisk specialisering, religion och samhällsvetenskap. Eftersom jag läser Beteendevetenskap som inriktning fördjupar vi oss inom ämnena Psykologi, Sociologi och Filosofi. På NFU redovisar vi det mesta muntligt, prov och liknande utförs för det mesta inom ämnena Matte och Religion.” berättar Emelie om sin utbildning.

”Lärarna låter oss i klassen fritt yttra våra åsikter om hur vi vill arbeta och hur vi ska lägga upp vår planering. De är även noga med att ge respons och kritik i god tid. Skolans lokaler är rena och välorganiserade, vi har grupprum på varje plan och stora ytor för möten. Klasserna är små, då vi endast är 20 eller mindre antal elever i en klass.” fortsätter Emelie berätta om NFU.

Emelie drömmer om att bli lärare i framtiden:

”Mitt drömjobb är att bli lärare för mellanstadiet, årskurs 4-6, för att jag gillar att lära ut kunskap till barn. Jag ska därför söka in på Malmö Högskola till lärarutbildningen.”

På frågan vad hennes bästa minne från gymnasiet är svarar Emelie:

”Mitt allra bästa minne från min tid på gymnasiet är mina vänner. Varje dag ser jag fram emot skolan på grund av att jag har underbara vänner som jag tillbringar dagen med.”

”Min utbildning rekommenderar jag alla som gillar att jobba med människans tänkande - hur vi människor agerar och lär oss. Jag rekommenderar även programmet för dem som inte är säkra på vad de vill bli, eftersom programmet ger dig en bred utbildning. NFU rekommenderar jag för deras glädje och engagemang. Skolan bryr sig om dig, känner igen dig och vill att du ska lyckas med din examen.” säger Emelie avslutningsvis.Läs mer om Nils Fredriksson Utbildning