Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

"Lärarna på skolan är underbara"

Kunskapsgymnasiet Västerås

Simon på Kunskapsgymnasiet Västerås

Simon är 17 år och går i årskurs 1 på Kunskapsgymnasiet i Västerås, där han läser Naturvetenskapsprogrammet. 

- Jag valde Naturprogrammet för att jag i framtiden vill jobba med något inom naturvetenskap, och Kunskapsgymnasiet ger mig möjligheten att anpassa mina studier bättre än någon annan skola. Det passar jättebra för mig då jag har lätt för vissa ämnen och svårare med andra. Då kan jag fort bli färdig med det lätta och lägga ned mer tid på det jag tycker är svårt. 

Han berättar att man läser alla gymnasiegemensamma ämnen på Naturvetenskapsprogrammet och sedan är det ett fokus på naturvetenskapliga ämnen som Fysik, Kemi, Biologi och Matematik.

- Jag har valt att läsa Naturprogrammet med inriktning Samhällskunskap, vilket ger mig en mix av Samhällsämnen, som jag tycker är väldigt kul, och behörigheten från Naturprogrammet. På Kunskapsgymnasiet har man föreläsningar där läraren går igenom fakta och vad vi behöver lära oss, sedan får vi en uppgift vi ska arbeta med under några veckor. På detta sätt får man ett schema med många timmar i skolan som är menade för att bara sitta och plugga med det du känner för just då. Det ger dig mycket frihet att välja vad du ska fokusera på.

Simon berättar också om något som kallas för ”Workshop pass” på Kunskapsgymnasiet.

- Sex timmar i veckan har vi även "Workshop pass" där man väljer själv vad man ska jobba med och sätter sig i rummet för det ämnet. Under det passet finns läraren i det ämnet där och man kan fråga om hjälp eller feedback på något man skrivit, vilket är väldigt användbart! 

Hur är lärarna på skolan och lokalerna?

- Lärarna på skolan är underbara och alla vill verkligen att man ska lära sig något. Det är en väldigt ovanlig stämning mellan eleverna och lärarna. Man kan diskutera saker utöver skolarbetet med dem som att det är en kompis. Lokalerna är också väldigt luftiga, det finns inga mörka korridorer vilket gör det omöjligt för bråk och mobbning att uppstå utan att någon ser. 

Vad har du för planer när du har gått klart gymnasiet?

- Jag har lite olika drömyrken och det varierar vad som verkar roligast, men antingen något inom programmering eller marknadsföring genom att fotografera och filma. Mitt programval ger mig möjligheten att välja vilken teknisk utbildning som helst på högskolenivå. Det känns skönt för då behöver jag inte välja yrke förrän jag blir äldre. 

- Jag kommer läsa vidare efter gymnasiet eftersom naturprogrammet inte ger mig någon direkt yrkesbehörighet, och de yrken jag vill arbeta med kräver en högskoleutbildning. 

På frågan om vad hans bästa minne är från gymnasiet påpekar Simon att han hittills bara läst en termin.

- Det roligaste var nog andra veckan där skolan har som tradition att åka och hajka. Vi gjorde massa olika aktiviteter, bland annat paddlade vi kanot och tog hand om all mat själva. Det var ett effektivt och roligt sätt att lära känna nya klasen på. 

Avslutningsvis rekommenderar Simon skolan till de som ska välja till gymnasiet.

- Jag skulle rekommendera Kunskapsgymnasiet i Västerås för att arbetssättet är så öppet och anpassningsbart för allas behov och för att lärarna är så bra. Skolan är inte heller så väldigt stor, vilket gör så att alla elever blir sedda. Det är inte heller någon speciell attityd på skolan så alla kan verkligen vara sig själva utan att oroa sig för något. Läs mer om Kunskapsgymnasiet Västerås

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Kunskapsgymnasiet Västerås.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.