Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Möt elever på Bergstrands gymnasium i Uppsala

Matilda är elev på Yrkesplugget i UppsalaPå Bergstrands gymnasium i Uppsala mötte vi Matilda Helminen 18 år som pluggar andra året på Bygg och anläggning.

Varför valde du att studera på Bergstrands gymnasium?

- För att jag ville gå på en liten skola. Jag ville gå bygg, jag är praktiskt lagd, jag vill göra en massa praktiska grejer och inte bara kontorsjobb. Jag var här och kollade och det verkade bra. Tidigare gick jag på vård. Det var lite skillnad från bygg, dessutom gick jag på en större skola. Jag bytte till Bergstrands för att jag var så rastlös ville ha mer att göra.
Berätta lite kort om din utbildning.

Vad läser ni och hur arbetar ni?

- Jag läser till plattsättare, 3 dagar i veckan har jag praktik på byggen. Jag går högskoleförberedanden så jag kan läsa vidare ifall jag vill bli något annat i framtiden eller om jag blir skadad eller arbetsledare. Jag gillar upplägget för det är skönt att praktiken ligger i början av veckan då känns det som att det är helg när man är klar. Jag tycker om att man går både på praktik och skola i veckan så det inte är ihop klumpad med bara praktik för det blir så jobbigt och ovant sen att komma tillbaka till skolan. Man tappar all fokus då så de skönt.

Hur är lärarna, lokalen, klassen?

- Jag tycker det är bra, visst det kan vara lite stökigt i klassen men vad kan man förvänta sig egentligen, men de väl bra för det mesta. Lokalerna är bra. Vissa lärare är bra andra lite sämre.

Vad är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

- Jag vill bli plattsättare det är därför jag läser det här men man kan i princip utbilda sig till vad som helst om man läser på högskola sen. Jag har inte ett drömjobb, jobb som jobb.

Kommer du studera vidare?

- Det tror jag inte, inte på lång tid i alla fall. Jag vill jobba ett tag, det är därför jag går här för jag vill kunna jobba på än gång. Sen om jag verkligen skulle vilja så är det bra att jag har möjligheten att gå på högskola.

Vad var det roligaste minnet under din gymnasietid?

- Jag tyckte om att mura, det tyckte jag var jättekul. För att det gick bra för mig och var kul. Det roligaste också tyckte jag var själva samarbetet, sammanhållningen i klassen i början av ettan när vi hade gemensamma lektioner där alla var med och hjälpte varandra. Man kan snacka med vem som helst här på skolan det spelar ingen roll det är jättebra, man är aldrig otrevlig här.

Skulle du rekommendera Bergstrands till andra?

- Ja, om man vill gå på en liten skola med bra sammanhållning, vi är få elever så man känner igen alla. Man kan snacka med vem som helst och de flesta lärarna är bra faktiskt. Överlag är bygg kul.

Avdelare

Joakim är elev på Yrkesplugget i UppsalaVi snackade en kortis med Joakim Waller 18 år. Som pluggar andra året på Bergstrands Bygg och anläggning i Uppsala.

Varför Bergstrands Joakim?

- För att det är en mindre skola med inte så mycket folk, därför trivs jag bättre. När jag gick i grundskolan så gick jag på en ganska stor skola med många klasser, allt från A till D-E. Kanske för att det var många klasser, så mycket folk kände jag mig obekväm där. Så det är skönt nu när det är lite mindre klasser.

- Jag kollade runt lite på andra skolor som hade bygg och jag var här på Bergstrands för två år sedan. Då fick jag testa på en dag och det kändes bra, som sagt eftersom skolan är liten.

Berätta lite kort om din utbildning på skolan.

- Nu i tvåan har vi praktik 3 dagar i veckan, måndag, tisdag och onsdagar. Och så kör vi vanliga grundämnen torsdagar och fredagar, så det tycker jag är jättebra upplägg. Att man får praktisera mycket, så att man får lär sig praktiskt yrket man utbildar sig till.

- Jag praktiserar hos en snickare. För det är min plan att bli det, och jag är nästan säkert på att jag en dag blir snickare.

Hur är lärarna, lokalen, klassen?

- Min klass är lite stökig, ibland bra men mycket snack. Lokalerna är bra med mycket utrymme och jag trivs med lärarna.

Vad är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

- Att bli snickare. Det är ganska lätt att säga nu men vi får se hur det går. Jag hoppas att så fort som möjligt efter gymnasiet skaffa mig ett jobb.

Kommer du studera vidare? I så fall vad och varför?

- Nej. Jag hade de första åren tänkt jobba på ett större bygge. Sen är mina planer att starta eget, bara köra ensam. Åka hem till privatpersoner och hjälpa dem.

Vad var det roligaste minnet under din gymnasietid?

- I ettan byggde vi små lekstugor och de var nog det roligaste, det blev lite tröttsamt mot slutet men det var riktigt kul. Vi sålde dem till privatpersoner. Vi var 4-5 personer i varje grupp.

Varför skulle du rekommendera Bergstrands gymnasium till andra?

- För att det är en trygg skola. Eftersom det är lite folk så är det lättare att lära känna varandra och det känns tryggt och mysigt. Å snickare är ett roligt yrke, man kan tjäna bra med pengar.

Avdelare

Daniela är elev på Yrkesplugget i UppsalaVi satte oss ned och pratade med Daniela Duque 18 år som pluggar tredje året på Bergstrands Fordon och transportprogrammet i Uppsala.

Varför valde du att studera på Bergstrands gymnasium?

- Programmet valde jag mest för att jag gillar fordon. Jag tycker om bilar, det är coolt och jag valde Bergstrands gymnasium för att det är en liten skola. Bland annat kan det då vara lättare att hitta vänner. Jag hittade Bergstrand på grund av gymnasiemässan, man gick runt och kolla. Jag pratade med rektorn och kände att jag tyckte om det han berättade om skolan. Det verkade kul, helt enkelt.

Berätta lite kort om din utbildning här på Bergstrands

- Just nu så är alla ute på praktik förutom jag och några till. Vi ligger lite efter med körningen och prov. Vi gör prov via datorn och så får vi läsa på om lastbilar m.m. bland annat hur det är att lastsäkra dem. Jag och tre tjejer håller på med ett UF företag som heter inbox. Men vi funderar på att byta namn till inbag för nu kan vi inte sälja boxar, utan vi måste sälja med påsar. Vi kommer både sälja och transportera eftersom det måste ingå i linjen. Vi kommer även importera det vi säljer.

Hur är lärarna, lokalen, klassen?

- Jag tycker det bra, lärarna kan ibland brista i kommunikationen. Men för det mesta så tycker jag de är bra, lokalerna är stora, klassen är bra och det är trevligt.

Vad är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

- Min plan är att jobba med det här i några år och spara pengar. Sen vill jag nog studera vidare, men till vad, det har jag ingen aning om än.

Vad var det roligaste minnet under din gymnasietid?

- Det är att köra lastbil och personbil. När vi har lektion så åker vi ut och kör. När jag blev klar med B-kortet och han sa ”Nu är du klar, nu kan vi gå vidare till c-kortet”, det var jättekul.

Varför skulle du rekommendera Bergstrands till andra?

- Det är en bra, liten skola. Där de har bygg och transport. I Bygg kan du välja jättemycket, du kan välja att bli plattsättare, du kan bli målare sen på transport så har du meck och transport. Här kan du lära dig allting med grunden i början. I ettan så fick vi lära oss och mecka med bilar, hur allt fungerar. Jag tycker man får lära sig mycket.

”Att få köra stora fordon, att få känna mig störst på vägen, det tycker jag är häftigt”