Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Möt elever på Bergstrands gymnasium i Bromma

William läser sista året på Yrkesplugget i BrommaMöt William Gardelin, 18 år som pluggar sitt tredje år på Bergstrands utbildningar Bygg och anläggnings program i Bromma. Vi träffade William på fiket och ställde några frågor.

Varför valde du att studera på Bergstrands utbildningar?

- Jag var intresserad av bygg i början så jag kom hit på en sådan här ”walk around”. Vi kollade på skolan och tyckte att de verkade bra. De berättade hur ettan skulle gå till och vad man fick göra. Det var den enda visningen jag gick på, jag gick inte på andra skolors visningar, jag var rätt så inriktad på yrkesplugget för att jag hade hört tidigare när jag gick i nian att det skulle vara bra. Då tänkte jag, ja men då tar jag den och sen kom jag in.

Berätta lite kort om din utbildning.

- Jag går Bygg, utbildar mig till snickare, jag har praktik tre dagar i veckan så jag är ute på ett stort jobb sen är jag i skolan två dagar i veckan då är det svenska och sådana ämnen som gäller sen har jag även byggteori.

Hur är lärarna, lokalen, klassen?

- Ja klassen, man hänger väl med de man är vän med, det är lite gruppvis kan man säga. Lärarna är bra, de flesta tycker jag. Skolan har flyttat till nya lokaler nu och det är rätt så bra för mig, närmare att åka.

Vad är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

- Jag ville ju bli skådespelare, jag såg mig själv stå där bredvid Brad Pitt och alla de stora kändisarna, nej men jag ville verkligen bli skådespelare. Men jag hade inte världens bästa betyg för att komma in på de skolorna, men jag var även bygg-intresserad. Så därför valde jag bygg programmet.

- När jag går ut så vill jag ju bli snickare och kunna utveckla mig inom bygg. Jag skulle kunna tänka mig bli en arbetsledare eller byggledare i framtiden. För att bli det så måste man ju studera vidare, men de flesta som är byggledare speciellt de unga de har bara gått bygglinjen. Sen har de studerat men de har inte gjort själva snickararbetet, det är vad jag har hört från mina kollegor som är erfarna inom bygg. Men de tar in folk som är erfarna inom bygg, de som har jobbat med bygg i kanske 20-30 för då vet de att det här är en bra snickare.

Kommer du studera vidare? I så fall vad och varför?

- Nej jag vill rakt in i arbetslivet. Jag vill börja tjäna pengar och flytta ut någonstans.

Vad var det roligaste minnet under din gymnasietid?

- Det är nog praktiken skulle jag säga. Jag har varit på samma praktikplats sen jag började, 3 dagar i veckan, uppe i Norrtälje, det är ett väldigt roligt bygge och det har varit roligt att vara där. Sen det här med skolan, vi har inte gjort så mycket aktiviteter som man minns förutom att vi byggde lådbilar för ett lådbilsrallyrace och det var rätt roligt. Sen har man hängt mycket med kompisar här och det är väl det man kommer komma ihåg.

Varför skulle du rekommendera Yrkesplugget till andra?

- Det är bra att man får testa på olika byggarbeten eller byggsorter inom bygg i ettan som måleri, kakel, klinkers, plattsättning och själva snickeriet osv så det var väldigt bra, det var därifrån det utvecklades till att jag ville bli snickare. De bra att vi har praktik 3 dagar i veckan och sen när man väl kommer tillbaka till skolan och läser teori ämnena, så kan man koppla av lite. Annars så är det bra bygglärare här, med mycket erfarenhet och de som har varit byggare, ja ända sen de gick ut gymnasiet.

Avdelare

Julia läser andra året på Yrkesplugget i BrommaVi pratade en stund med Julia Welander 18 år. Hon pluggar andra året på Yrkespluggets Transportprogram i Bromma.

Varför Yrkesplugget Julia?

- Hela min familj har varit motorintresserad, min brorsa har även gått här. Det var en ren slump att jag valde transport. Jag gick på ett gymnasium innan där jag inte trivdes så jag bytte till det här och nu trivs jag jättebra.

Berätta lite kort om hur det är i skolan.

- Nu efter höstlovet är vi ute på praktik igen. Då åker vi med folk som kör lastbil helt enkelt. Det kan vara från att man åker med och får följa med på byggen till att man får se hur de lastar av saker, lastar på och få en inblick i hur det fungerar när vi börjar jobba. Sen så läser vi svenska, matte, engelska, ja alla de här basämnena.

- Man får även se vad de andra gör. Just i den här kursen (transport) kommer man få ta B körkort, truckkort – något som halva klassen redan tagit, jag kommer få ta den också snart – sen får man C-körkort och även CE-körkort (lastbil med tunga släp). Så man får 4 körkort, vilket är en stor fördel. Det är en bred linje, jag kan förutom att få jobb med att köra tunga fordon till exempel få jobb där jag sitter på ett kontor och delar ut körningar. Jag har jobb direkt efter gymnasiet om jag vill. Det är en stor fördel att ha alla de här körkorten.

Hur är lärarna, lokalen, klassen?

- Jag tycker att det är Jättebra lokaler, mysigt med ett café och nu är det väldigt skönt för att det är ett väldigt öppet utrymme och fina klassrum. Jag tycker om alla mina lärare jag har. Om jag jämför med det förra gymnasiet jag gick på så var det stressigt när jag åt, det var bara jobbigt, det var inte lugnt. Men nu har jag långa raster man kan ta det lugnt, jag behöver inte stressa och jag tycker inte det finns något speciellt negativt med skolan.

Vad är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

- Jag kan inte säga ett drömjobb nu, om tre år kanske jag jobbar i en klädbutik jag vet inte. Men efter gymnasiet har jag bestämt att jag ska ta ett jobb där man transporterar matkassor eller någonting för att se hur fritt det är, hur det känns. Innan så ville jag bli veterinär. Jag satsade på det, men jag trivdes inte alls bra med klassen, jag tyckte inte om lärarna, det var stressigt. Så då bytte jag och då hamnade jag perfekt.

Kommer du studera vidare efter gymnasiet?

- Nej inte nu. Jag hade tänkt skaffa mig ett jobb och sen får jag se om jag har lust att jobba med något annat eller om jag vill hålla mig vid där jag är, det är en bred linje du kan göra väldigt mycket inom transport.

Vad var det roligaste minnet under din gymnasietid?

- Vi har lådbilsrace varje år när man går i ettan, då får man bygga en lådbil. Man delas in i olika grupper alltså alla klasser som jobbar med bygg, transport etc. Då åkte vi till Uppsala och hade lådbilsrace det tyckte jag var jättekul. Det var kul att få umgås med folk man bara har sett i korridoren tidigare. De tog elever från varje klass och satte oss i en grupp. Då skaffar man sig nya kontakter, pratar, hejar på varandra, man kanske sätter sig i caféet tillsammans, det är roligare än att bara gå förbi varandra i korridoren.

- Vi i Bromma blev indelade i olika grupper och de i Uppsala i andra. Vi pratade alla via facetime med dem för att vi skulle göra – inte samma bil – men vi skulle ha samma mål med bilen. Vi i vår grupp gjorde då en ”Batmanbil” och det gjorde de även en grupp i Uppsala. På så sätt knöt man en kontakt med folk i Uppsala, sen fick vi åka dit och träffa dem, de tyckte jag var jätteroligt.

Avdelare

Nima pluggar första året på Yrkesplugget i BrommaVi ställde några frågor till Nima Nikoo 16 år som pluggar första året på Bygg och anläggnings programmet på Yrkesplugget i Bromma.

Varför valde du Yrkesplugget?

- Jag valde bygg för att jag alltid haft ett stort intresse av att skapa. Sen så valde jag Yrkesplugget för att jag fått höra av en massa kompisar att det är en bra skola, jag känner folk som går här, det är en bra miljö, fräsch skola och duktiga lärare. Du får en bra start på utbildningen.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser ni och hur arbetar ni?

- Vi får testa på en massa projekt, vi börjar oftast på något nytt varannan vecka. Det finns vissa moment du måste visa at du klarar av, till exempel om du kan använda verktygen, jobba med betong osv. Du får ett stort urval som du får pröva på första året sen får du välja lite vad du vill köra. Inom bygg finns det 16 olika moment man får välja mellan så de mycket att prova på.

Hur är lärarna och lokalen?

- Lokalerna är väldigt fräscha faktiskt, lärarna är väldigt duktiga, trevliga och väldigt motiverade.

Vad är ditt drömjobb? Vilka karriärmöjligheter/studiemöjligheter finns efter studenten?

- Efter studenten så vill jag läsa vidare till platschef, det är mitt mål. Då är man chef över ett stort bygge som till exempel något liknande till globen, gallerian. Det har jag vetat om att jag vill bli ända sedan nian.

Kommer du studera vidare? I så fall vad och varför?

- Till 100% så kommer jag plugga vidare, det är för att kunna nå de målet jag har. Det ser olika ut för olika personer men jag är en person som gillar att köra ”all in”. Efter första året när jag valt inriktning ska jag kolla lite mer på vad det finns och hur man ska ta sig vidare till högskolan, vilka kurser man måste läsa osv.

Vad var det roligaste minnet under din gymnasietid?

- Hittills så var det nog när vi var ute med klassen, man fick presentera sig för varandra det var väldigt trevligt. Det var på skansen, vi kollade på gamla hus och lärde oss om byggmetoder hur man byggde då och hur man bygger nu, om material och hur konstruktionen var, man kom även närmre varandra i klassen.

Skulle du rekommendera Yrkesplugget till andra?

- Jag rekommenderar skolan och programmet väldigt starkt, man gör ett bra val om man väljer Yrkesplugget, alla här är välkomna, du får testa på så himla mycket, det är så annorlunda jämfört med nian och grundskola. Man kommer in i en helt ny miljö som bara är välkomnande. Börja på Yrkesplugget!