Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Melissa och Cathy pluggade på INIT

Melissa är 19 år och blivande läkare. År 2016 tog hon studenten med högsta betyg från Naturvetenskapliga programmet på International IT College of Sweden. “Det var en stor utmaning men på INIT fick jag den hjälp jag behövde för att nå mina drömmars mål, att bli specialistläkare och forskare”. Melissa studerar nu första terminen på Karolinska Institutets läkarprogram och känner varje dag att hon valt rätt. 

Hon kommer från Alby utanför Stockholm och förutom sin passion för att skriva, gillar
hon att spela gitarr och tv-spel. I framtiden ser hon sig själv arbeta som utrikeskorrespondent
på en stor nyhetsredaktion. Möt Cathy Fulgencio som går första året på Stockholms universitets journalistprogram.

International IT College of Sweden.

"Jag vill skriva människors berättelser" INIT

När Cathy Fulgencio var åtta år producerade hon sin första tidning i vilken man kunde läsa reportage om hennes syskon och kusiner. Tidningen blev ett avstamp för Cathys passion för att skriva och när det var dags att söka till gymnasiet ville hon hitta en skola som kunde hjälpa henne odla intresset.
- Just då kändes det så viktigt att man skulle hitta rätt karriärväg med detsamma, veta exakt vad man ville med sitt liv. Det var lite stressande.

Cathy funderade över olika karriärmöjligheter och kom fram till att journalistyrket var intressant och att de karaktärsdrag som krävs för att bli en sådan, stämde på henne.
- Man ska vara nyfiken och visa intresse för omvärlden, kunna lyssna på andra och så är det bra att vara uthållig.

Via gymnasiemässan hittade Cathy till International IT College of Sweden. I montern träffade hon skolans medielärare som gav henne ett trevligt bemötande. Cathy gillade också skolans engelska profil och besökte skolan på ett öppet hus. Där träffade hon en av engelsklärarna som på ett fascinerande sätt berättade hur undervisningen gick till.
- Han sa att han att kravet var att man hela tiden pratade engelska och det övertygade
mig om att jag hade god chans att utvecklas i det engelska språket.

Jag fick lära mig reflektera och argumentera

Cathy sökte och kom in på samhällsvetenskapliga programmet med medieinriktning och tycker i det stora hela att det var lärarna som gjorde att gymnasietiden blev så bra. Hon fick de utmaningar hon behövde och lärde sig reflektera och argumentera. Hon tyckte skolan var lagom stor för en bra gemenskap och man kunde lära känna alla.
- Lärarna brydde sig verkligen. De gav en verktyg i lärandet och förväntade sig att man kunde ta eget ansvar i sina studier. Behövde man hjälp fick man det. Är du motiverad och vill satsa på studiernakommer lärarna på den här skolan att satsa på dig. Med tanke på den stress Cathy kände vid gymnasievalet vill hon skicka med ett tips till blivande gymnasieelever.
- Känn inte så mycket stress över valet av program, du kan alltid välja en annan
inriktning när du börjar på högskola eller universitet. Se till att du får en bra grund att
stå på, att du trivs på skolan och att där är bra lärare.

Melissa pluggade natur på INITMelissa har persiska rötter men föddes i England och hennes livsresa har hittills tagit henne via USA till Sverige. När det var dags att välja gymnasium sökte hon en skola med god stämning och med elevperspektiv i studierna. Efter ett felval kom hon till International College of Sweden, ett halvår senare än klasskamraterna och hon är tacksam för den hjälp och stöd hon fick av skolan.

- Jag kom ju in senare i kurserna men lärarna såg mina utmaningar som sina och hjälpte mig gärna.

En målinriktad tjej

Det faktum att Melissa började senare gjorde att hon måste arbeta ikapp och samtidigt hänga med i det som hände i kurserna. Det innebar att hitta fokus och ha ett disciplinerat arbetssätt. Hennes målinriktade personlighet visade sig tydligt i sättet att bemöta svårigheter och hon hade ett mål.
- Jag har alltid vetat att jag vill bli läkare och för det behövs höga betyg i alla ämnen. Den största utmaningen var idrotten där man behöver vara både mentalt och fysiskt stark. Inför sluttestet i idrott skulle jag till exempel kunna springa tre kilometer under en viss tid och jag tränade varje dag på löpbandet hemma i vardagsrummet. Det krävde mycket av mig när det gällde vilja och jag klarade det!

Lunchkortet och studier utomlands

Det Melissa minns speciellt från tiden på International College of Sweden är luncherna och möjligheten att studera utomlands.
- Det var skönt att ha ett lunchkort som var kopplat till många restauranger på stan. Man fick möjlighet att komma bort från skolområdet en stund på dagen och så var det god mat.

När hon i tvåan åkte med skolan till London på språkresa kände hon sig lite orolig för att hon inte skulle utvecklas språkligt men tycker att det var en utbildning som tog hennes språkutveckling vidare.
- Jag har egentligen engelska som mitt första språk men lärarna som jag träffade på språkresan i London gav mig utmaningar som utvecklade mitt språk. De var jättebra på att se alla elevers olika språkliga nivåer och lade undervisningen på rätt nivå, det tycker jag var jättebra.

I framtiden ser Melissa möjligheter att arbeta som läkare både utomlands och i Sverige och hon har genom studierna fått ett nyväckt intresse. Hon vill forska i medicin. Men hon står också för nya spännande utmaningar.
- Jag blir så inspirerad varje lektion, allt är så intressant. Den nya utmaningen blir att hitta rätt specialinriktning, både som läkare och forskare. Men det är bara roligt.