Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Läs om Adam på Ekonomiprogrammet

Klara Teoretiska Gymnasium i Linköping

Adam läser Ekonomiprogrammet på KLARA Linköping

Hur är det att plugga ekonomi på KLARA? Vi intervjuade Adam som läser Ekonomiprogrammet på KLARA och fick ta del av hans framtidsplaner, hur det är att driva ett UF-företag och vad som är viktigt för honom i skolan! 

Stort intresse för ekonomi

– Det har alltid funnits ett intresse för ekonomi i min släkt, vilket har gått vidare även till mig. Jag velade mellan att gå på Naturprogrammet och Ekonomiprogrammet, men jag insåg att jag hade ett större intresse för hur företag fungerar och exempelvis vilka lagar vi har och hur de kommer till. 

Öppet hus på KLARA

– Jag var på tre olika öppet hus-tillfällen på KLARA för att känna mig helt säker på mitt val. Det jag främst lade märke till var att det fanns en bra stämning mellan elever och lärare och att skolan kändes trevlig! 

Förberedd inför framtiden

– Det bästa med att gå Ekonomiprogrammet är att vi blir väl förberedda inför framtiden. I exempelvis privatjuridik får vi kunskap om bland annat lagar och regler när det kommer till bostadsköp, äktenskapsrätt och annat som man kommer ha användning av senare i livet. 

– Under vårt första år på Ekonomiprogrammet har vi något som kallas för juridikdag, vilket innebär att man under några veckors tid får förbereda sig inför en rättegång. Sedan ställs två grupper mot varandra i en rättegång och vi får lägga fram våra argument. Syftet är att man ska få en känsla för om rättsväsendet är något man skulle kunna tänka sig att jobba inom i framtiden. 

Ung företagsamhet

– Jag är inne på sista delen av arbetet med mitt UF-företag och det har varit otroligt kul och lärorikt att få starta och driva ett eget företag. Jag och några klasskompisar valde att ta fram träningströjor. Vi har fått ta ett helhetsansvar för vårt företag och hanterat budgetfrågor, tagit kontakt med banker och hittat rådgivare. Vi har stött på motgångar under arbetets gång och fått lära oss att det inte alltid är enkelt att driva ett företag, men det har varit en bra erfarenhet och väldigt kul! Vår lärare har funnits där som ett stöd hela tiden, men i det stora hela har vi gjort det mesta själva.

Efter gymnasiet

– Jag vill läsa vidare inom något som har med ekonomi att göra, möjligtvis Nationalekonomi. Efter mina studier hade jag gärna även velat starta ett eget företag.

Lärarna stöttar oss

– Våra lärare är riktigt bra på att anpassa uppgifter efter varje elevs behov, de ser till att utmana oss om en uppgift är för lätt och under tiden finns de till hands, stöttar och motiverar oss så att vi ska lyckas. Exempelvis har vi läxhjälp varje måndag till torsdag efter skoltid, det innebär att  olika lärare stannar kvar olika dagar och hjälper till inför prov, hjälper till med uppgifter eller har en extra genomgång i ett ämne. Varje dag finns minst en matte-, och engelskalärare kvar. Det är väldigt tacksamt att få den hjälpen efter skoltid. 

Bra relation mellan lärare och elever

– Stämningen på skolan är jättebra, lärarna och eleverna har en relation där de kan sitta och prata om vad som helst på rasterna. Ibland har vi grupparbeten mellan olika klasser, det är ett bra sätt att lära känna andra elever på skolan. 

Trygg miljö på skolan

– För mig är grunden för vad som är viktigt på en skola att det finns en trygg miljö som får en att vilja komma till skolan för att prestera bra. Att man får chansen att utvecklas och att ha engagerade klasskompisar är också väldigt viktigt för att man ska lyckas. Våra lärare vill verkligen att vi ska lyckas och jag är jättenöjd med min klass. 

Inför gymnasievalet

– Tänk framförallt på vad du själv är intresserad av, inte vad dina vänner tycker. Det är viktigt att du är motiverad att plugga det program du har valt i 3 år, lägg mycket tid på att hitta det som känns bäst för dig.