Jenny om Hår- och makeupstylist

Praktiska gymnasiet Luleå

Jenny om Hår- och makeupstylist

Jenny Albiin går andra året på Hantverksprogrammet här på Praktiska Gymnasiet Luleå. Hon har valt inriktningen hår- och makeupstylist.

Varför valde du ditt program och skolan?

Jag har alltid har varit intresserad av allt som har med skönhet att göra så som makeup, hår och naglar. Och det erbjuder ju utbildningen! När jag besökte skolan på öppet hus och fick se lokalerna var jag fast besluten om att jag ville börja här. 

Berätta lite kort om din utbildning.

Vi läser de gymnasiegemensamma ämnena precis som andra skolorna. Jag har även valt högskoleförberedande kurser som individuellt val. Utöver det så läser vi karaktärskurser som är förlagda både i skolan och på APL-plats. Där ingår makeup, kläder, hårstyling, naglar och fransar. På de skolförlagda lektionerna jobbar vi både teoretiskt och praktiskt. Det kan innebära makeup och hårstyling på varandra, docka eller kund. Med kläder jobbar vi i ett webbaserat program som heter Smartstyling. På praktikplatserna som kan vara salonger, kläd- eller skönhetsbutiker jobbar vi mycket med kundbemötande och service. Det passar mig bra som är väldigt social. 

Berätta om din klass, hur är den?

Jag älskar min klass! Alla är så roliga och snälla. Vi är väldigt olika men ändå väldigt lika på många sätt. Vi har bra sammanhållning i klassen och har roligt tillsammans.

Vilket är ditt drömjobb?

Att bli egenföretagare inom stylistyrket. Just nu är jag på en APL-plats hos en tjej som är egenföretagare inom detta. Genom henne blir jag bra förberedd och lär mig väldigt mycket om hur det är att vara egenföretagare i den här branschen. 

Vad är det bästa med att vara ute på APL?

Att jag får möjlighet att se hur branschen fungerar och hur det är att vara företagare.

Jag får möjlighet att öva på de moment vi lär oss i skolan. Nästa höst när vi ska börja göra naglar i skolan så kommer jag exempelvis att kunna träna detta på min praktikplats.

Varför ska man söka till Hantverksprogrammet?

För att det är en rolig utbildning! Man får inte bara sitta i skolbänken och skriva matteprov utan vi har också APL och karaktärsämnen. Det passar mig!