Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Eleven Ida ger sina bästa tips

Klara Teoretiska Gymnasium i Karlstad

Ida Pettersson, elev på Klara Teoretiska Gymnasium i Karlstad

Ida Pettersson tog studenten i år från Samhällsprogrammet på KLARA. Hon berättar om internationella projekt på skolan och listar även sina bästa tips till dig som ska börja gymnasiet. 

Högskoleförberedande

– Jag är väldigt intresserad av samhällsorienterade ämnen och vill plugga vidare efter gymnasiet. Därför blev Samhällsprogrammet ett självklart val för mig, jag får läsa en bra kombination av kurser som jag gillar!

Liten skola med stor gemenskap

– Jag har bara hört bra saker om KLARA och har kompisar som gått på skolan tidigare som tipsat mig. Jag gillar att det är en mindre skola med väldigt bra gemenskap. Man lär verkligen känna alla elever och lärare. Sen har vi många internationella projekt med, och det är väldigt kul att få vara en del av det. 

– Innan jag bestämde mig gick jag även på “Elev för en dag” på skolan. Då får man vara med en klass under en skoldag, vara med på lektioner, äta lunch och man får insyn i schemat, hur lektionerna är upplagda, hur lärarna är och vilka typer av uppgifter man får. Jag gillade det och sökte!

Projekt Afrika

– Vi har en ideell organisation på skolan som heter Projekt Afrika, där vi får lära oss massor om Uganda och Rwanda, om deras kultur och hur de lever. En del i projektet är att vi elever tillsammans reser dit för att få en större förståelse för länderna. Man har så lätt förutfattade meningar om hur det ska vara, så det var väldigt intressant att få uppleva länderna på riktigt. Vi elever som var med på resan fick efter att vi kom hem hålla i föreläsningar för våra klasskompisar om det vi varit med om och vad vi lärt oss. Oavsett vilken klass man går i kan man ansöka om att åka med på resan, vartannat år har man chansen att åka med!

Beteendevetenskap och psykologi

– Jag läser inriktning beteendevetenskap och en av mina favoritkurser är psykologi, det är väldigt intressant att få förståelse för hur man själv och andra fungerar – både som person och i grupp. Det är spännande hur det kan appliceras på exempelvis hur man beter sig i arbetslivet eller i andra sammanhang där man behöver samarbeta med andra personer. Vi lär oss också mycket om ledarskapsstilar, det är väldigt intressant.

Sikte på framtiden

– Genom mitt program tycker jag att jag får förståelse för hur vi fungerar som människor, att alla är olika och hanterar och förstår situationer på olika sätt. Efter gymnasiet hade jag velat plugga vidare inom mänskliga rättigheter. 

Lärarna bryr sig!

– Det känns väldigt genuint, lärarna bryr sig verkligen om oss. Både hur vi mår mentalt och hur vi presterar och utvecklas, men vårt mående går alltid först. De är duktiga på att visa hänsyn, hjälpa till och lägga upp våra studier på ett annat sätt om något inte känns bra, de vill vår bästa och man kan ha öppen dialog med dem. Vi har även “responsinlämning” som innebär att vi får lämna in vårt arbete en gång för feedback innan bedömning, då får vi insikt i vad som är bra och vad vi kan förbättra. 

Aktiviteter på skolan

– Vi gör massa olika saker! Vi besöker olika universitet, vi har ganska ofta externa föreläsare som kommer till skolan och föreläser om allt ifrån ekonomi till machokultur och psykisk ohälsa. Sedan har vi vår elevkår som anordnar filmkvällar, volleyboll-turnernigar och värdegrundsdagar och massa annat som är väldigt roligt och där vi träffas över årskurserna och lär känna varandra ännu bättre. 

Till dig som ska börja gymnasiet

– Det viktigaste är att man trivs, det är ändå tre år man ska gå på gymnasiet. Till dig som ska börja gymnasiet vill jag tipsa om att läsa på om alla program, besöka flera gymnasieskolor, bilda dig en magkänsla och lita på den. Sen är det inte hela världen om man skulle ångra sig, det går att byta, man ska prova sig fram och göra det som känns bra.