UF-företag vill hjälpa elever att hitta rätt skola

UF-företaget Gymnasiekollen vill hjälpa dig som högstadieelev att göra rätt gymnasieval. Med hjälp av guidade rundturer på de skolor du är intresserad av och en möjlighet att ställa frågor till andra elever vill de ge dig en större inblick i vad det innebär att gå på just den skolan – allt för att underlätta inför ditt gymnasieval. 

Gymnasiekollen UF

UF-företaget Gymnasiekollen vill hjälpa dig som högstadieelev att göra rätt gymnasieval. Med hjälp av guidade rundturer på de skolor du är intresserad av och en möjlighet att ställa frågor till andra elever vill de ge dig en större inblick i vad det innebär att gå på just den skolan – allt för att underlätta inför ditt gymnasieval. “Självklart är utbildningen som skolan erbjuder viktig, men något som är minst lika viktigt är trivsamheten och den sociala miljön”, säger Edwin Broman Wilén, ekonomichef på Gymnasiekollen UF.

UF-företaget drivs av Tuva Johansson, Edwin Broman Wilén, Isabelle Romdhane och Ludvig Ekelöw, alla elever på Östra Reals gymnasium i Stockholm. Affärsidén har sitt ursprung i deras egna gymnasieval. I samband med gymnasievalet upplevde de att de bara fick information om skolornas utbildning, men ingen direkt återspegling av hur livet är på och utanför skolan. 

– Vi skapade tjänsten för att hjälpa alla som ska göra sitt gymnasieval genom att dels informera om skolornas utbildning, men ännu viktigare, hur livet faktiskt är på och utanför skolan, säger Edwin Broman Wilén, ekonomichef på Gymnasiekollen

Tjänsten går ut på att erbjuda högstadieelever guidade rundturer på skolor med elever på skolan, som är anställda av Gymnasiekollen som representanter. 

– Vi har en vision om att vi vill hjälpa så många högstadieelever som möjligt med att göra ett gymnasieval som de känner sig nöjda med. Gymnasievalet handlar självklart om vilken linje man väljer men i valet ligger så mycket mer. Stämningen på skolan, umgängen och de relationer man skapar har stor betydelse för livet på och efter gymnasiet. Gymnasieåren formar personen socialt, inte bara kunskapsmässigt. Därför är det viktigt att man hittar rätt gymnasium, och det är just det vi vill hjälpa till med.

Har ni något medskick till alla som just nu ska välja gymnasieskola – vad är det viktigaste att tänka på?

– Se till att göra ett gymnasieval du trivs med, och tänk även på hur livet kommer att se ut utanför alla lektioner och prov. Gymnasiet är en fantastisk tid där man lär sig minst lika mycket om sig själv som man gör om de olika ämnen man pluggar. Våga följ din magkänsla och se till att du trivs med valet du gör. 

Målet med både UF-företaget och framtiden är redan satt. I maj 2020 ska de tävla på SM i Ung Företagsamhet om priset för Årets Affärsplan. Men företagsresan tar inte slut där. 

– Vår dröm i nuläget är att kunna driva vidare Gymnasiekollen efter studenten och därefter jobba deltid med det samtidigt som vi studerar vidare. Om vi får låta drömmarna leva fritt hoppas vi att Gymnasiekollen går så pass bra att vi får möjlighet att jobba med det på heltid i framtiden, säger Edwin Broman Wilén. 

Kontakta Gymnasiekollen UF! 

Så här tänkte företagets medlemmar kring sina egna gymnasieval:

“Jag lade stor fokus på att hitta rätt utbildning, och sökte mig till en skola som jag visste skulle utmana mig. Samtidigt var det viktigt att hitta en skola som införlivade möjligheten att få pröva det man själv tror och vill, samt möjligheten att få engagera sig i intressen utanför gymnasiet” - Edwin 

“Mitt fokus låg dels på utbildningen, jag var ganska säker från början att det var ekonomi jag ville studera. Efter att jag spikat utbildningsdelen kollade jag runt på flera skolor och var minst sagt fundersam över vart jag ville gå mina tre gymnasieår. Tillslut kom jag fram till att jag ville gå på en större skola i stan för att komma ur min comfortzone lite då jag innan gått på en liten skola utanför stan. Det tog ett tag innan jag kände mig helt hemma på gymnasiet, men tillslut släppte det och idag stortrivs jag!” - Tuva

“När jag valde gymnasium var jag i princip bombsäker på att jag ville gå en ekonomisk linje. Jag sållade ut de skolor som jag fann hade de mest intressanta ekonomiska linjerna. De var även viktigt för mig att komma bort ifrån där jag bodde, jag ville träffa nya människor och helst inte känna någon sen innan i den nya klassen. Utifrån dessa skolor såg jag över var jag trodde att jag skulle passa in. Det var väldigt svårt att se vilken skola som var bäst för just mig så jag gick på magkänsla och som tur är hade min magkänsla rätt!” - Isabelle

“Jag letade främst efter en skola som jag visste hade fantastisk utbildning, men som även skulle kunna återge något utöver skolan. Att få möjligheten att engagera mig i sport, som för mig handlade om bandy, var viktigt. Att hitta en skola där jag dels kände att man kunde lyckas som student, men även som idrottare blev avgörande för mig!” - Ludvig

UF-företag

Bakom UF-företagande står organisationen Ung Företagsamhet. Under ett läsår får elever på gymnasiet starta, driva och avveckla ett UF-företag. Eleverna lär sig hur det är att driva ett företag samtidigt som de skapar ett viktigt kontaktnät för framtiden och lär sig att ta ansvar. Läs mer om UF-företagande här.


Annonser