Psykolog och veterinär - Forum

2016-12-28 12:13   Barbara

Hej!
Snart är det gymnasieval och jag vill helst kunna gå natur/natur eller natur/samhälle för att bli veterinär eller psykolog. Jag undrar om det finns något sätt att kunna gå en linje men ha möjligheten att bli både ock. Tackar jätte mycket för svar 😊


RE: Psykolog och veterinär
2016-12-29 12:14   Anders Götsén

Hej,

För att kunna studera vidare på högskola/universitet efter gymnasiet behöver du två saker, dels en grundläggande behörighet samt ibland en särskild behörighet. Den grundläggande behörigheten ingår om du tar examen från alla högskoleförberedande program samt om du lägger till vissa kurser på de yrkesförberedande programmen. Den särskilda behörigheten för dessa två utbildningar se ut som följer:

Psykolog: Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2.

Veterinär: Matematik 4, Kemi 2, Fysik 2, Biologi 2.

Om du läser natur/natur kommer du vara behörig till båda ovanstående utbildningar om du klarar de kurser som ingår i programmet. Skulle du välja natur/sam kommer du vara behörig till att läsa vidare till psykolog men det kan saknas en eller ett par kurser för att kunna bli veterinär. Vid val av natur/sam kan du med fördel i så fall försöka få till så att du läser till de kurser som krävs för att bli behörig.

Lycka till med dina framtida studier // Anders, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin