Visa gymnasium.se som: Mobil

Vad ska jag välja för att bli hjärnkirurg? - Forum

2017-10-02 19:12   Elliot

Hej!

Jag går i åttan just nu och har börjat tänka på vad jag vill bli i framtiden. Jag skulle jätte gäran vilja bli en hjärnkirurg, och jag vet att betyg är kritiska för att kunna ha en kariär i medicin. Jag undrar vilka vägar jag måste ta för att bli detta?
Jag kommer att studera på universitetet i USA, och jag kommer också jobba där och spendera förmodligen resten av mitt liv där. Jag kanske kommer ta ut ett utbytesår sista året på gymnasiet om jag känner mig redo. Men jag undrar vilka linjer jag måste ta?
Från min kunskap så måste jag gå 3 år på gymnasiet natur & natur. Sen måste jag gå på universitetet i 5,5 år på läkarlinjen. Jag undrar dock om jag måste gå universitetet först och sen "medical school" för det verkar ju absurt, i så fall skulle jag vara klar med skolan när jag är 28. Om det är medschool direkt så är jag en praktikant i 1.5 år och sedan jobbar med min inriktning i 5 år? Är detta korrekt?


RE: Vad ska jag välja för att bli hjärnkirurg?
2017-10-06 14:15   Petra Öster

Hej,

Kirurg är en typ av specialistläkare och det är sant att det tar mycket lång tid att bli klar med den utbildningen. Jag kan förklara hur vägen dit ser ut om du pluggar i Sverige. 

För att bli specialist läkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Förutom antagningspoängen för läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på behörigheten. Behörigheten där är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Denna behörighet får du direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap.

Efter läkarutbildningen måste man genonföra och bli godkänd på Allmäntjänstgöringen, AT, som ligger mellan 18-21 månader. Efter AT gör man ett prov och det ger en läkarlegitimation. Efter hela denna utbildning och AT kan man specilalisera sig i ett visst område, t.ex. kirurgi, barnläkare osv. Specialtutbildningen är ytterligare 5 år lång. Här kan du läsa mer om läkaryrket och hur man kan utbilda sig: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/lakare-11129. 

I USA är läkar utbildningen ungefär lika lång som i Sverige men uppbyggd på annat sätt. Du läser först en Pre-Medical utbildning på 4 år på univeritsetsnivå och söker sedan vidare till Medical School, också 4 år. Sedan genomgår man ett test för att få läkarlegitimation. Det är mycket svårt att komma in och kan bli ännu svårare med svensk gymnasieexamen. Det är dessutom väldigt dyrt och din läkarlegitimation kommer inte att gälla i Sverige. Tänk på att du behöver uppehållstillstånd för att få bo i USA också. Det är inte omöjligt men du måste räkna med att det kommer att bli väldigt dyrt, vara extremt hård konkurrens och att du kanske inte får uppehållstillstånd i USA om du vill bo där. 

Lycka till! /Petra,SYV


RE: Vad ska jag göra för att bli hjärnkirurg?
2021-03-18 17:56   Sidra

Hej
Jag har ungefär c i alla ,mina ämnen och går i åttan jag har D i matte men c i kemi,fysik, B i biologi . Jag vill bli hjärtkirurg och det har jag drömt om mycket men jag har ångest och vet inte om jag kommer klara det eftersom att mina betyg inte är så höga och det kan påverka mig eftersom att jag inte kan gå in på hög gymnasiet som sen kan hjälpa mig i högskola
Önskar ett svar


RE: RE: Vad ska jag göra för att bli hjärnkirurg?
2021-03-19 10:20   Petra Öster

Hej,

Vad roligt att du vill bli hjärnkirurg! Det krävs generellt högsta betyg i samtliga ämnen, plus att man läser kurser utöver de som ingår i programmet, för att få meritpoäng. Om man får högsta betyg i alla ämnen får man 20.0 i snittbetyg, de flesta läkarlinjer kräver minst 22.0 i snittbetyg. Du kan genom att läsa utökade kurser få upp till 2.5 extra poäng, meritpoäng. Prata med studievägledaren på din skola för mer information om vilka kurser du kan läsa för att få meritpoäng.

Läkarutbildningar i Sverige ges på universitet och högskolor. Utbildningen är 6 år. Därefter finns möjligheter att läsa vidare och specialisera dig inom en rad olika områden så som kirurgi.

Har man för låga betyg efter gymnasiet man man läsa upp betygen på Komvux. Man kan också skriva högskoleprovet och komma in genom det. 

Lycka till! /Petra,SYV


RE: Vad ska jag välja för att bli hjärnkirurg?
2021-04-10 11:45   arbete efter skolan

Hur snabbt kan jag hitta ett jobb?


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin