Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

krav för examen - Forum

2019-05-27 00:53   Å.L

Hej, min son har haft avsteg från idrotten (de har "pyst" den) under gymnasietiden med anledning av att sonen inte fungerar med anledning av sin diagnos ADD/Aspergers.
Det hade han heller inte i högstadiet utom något i en ytterst liten elevgrupp.

Vid utvecklingssamtalet med rektorn så sa de att han inte får ha ett streck utan minst F för att kunna få sin examen och att han måste uppvisa något i idrotten för att få F.

Fråga 1:
Stämmer det att de kan göra så?
Fråga 2:
Kan han få betyg för kursen uppflyttad från högstadiet?
Fråga 3:
Har han rätt att tillgodogöra sig poäng för kursen trots avsteget?


Det var även fråga om att gå om svenskan som han inte blivit godkänd i.
1:Undrar om huruvida det är möjligt att avgränsa så att man så att säga komprimerar kurserna till att ha det ytterst viktiga innehållet för att underlätta
2: Skulle han kunna göra kursen för annan pedagog eller skola då relationen till läraren inte fungerar. (enkelt kan man tycka om det inte vore för Aspergers)


RE: krav för examen
2019-05-27 07:42   Petra Öster

Hej,

Du behöver diskutera dessa frågor med skolans rektor som är den person som har rätt att tolka skollagen och kan svara på hur det blir i just ert fall. Rent allmänt så här skriver Skolverket såhär om det:

Om det inte finns underlag för att bedöma en elevs kunskaper i ett ämne, på grund av att eleven varit frånvarande, sätts inget betyg. Detta markeras med ett streck (–) i betygskatalogen och i betygsdokumenten. Om läraren däremot har underlag för att bedöma elevens kunskaper, men kunskaperna inte räcker för ett godkänt betyg, ska läraren sätta betyget F. Skillnaden mellan streck och F är alltså att streck inte är ett betyg.

Att inte sätta betyg är ett beslut som i vissa fall kan få konsekvenser för eleven, till exempel för möjligheten att uppnå kraven för gymnasieexamen. (https://www.skolverket.se/bedomning/betyg).

Om du får F i Idrott och hälsa kan du fortfarande uppfylla kraven för gymnasieexamen. Om du inte får något betyg i Idrott, uppfyller du inte kraven för gymnasieexamen och får Studiebevis istället. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin