Så blir du tolk

Vill du arbeta som tolk? Här hittar du information om yrket, yrkets lön och hur du ska välja på gymnasiet.

Så blir du tolk

Tolk – Hitta utbildning på:

Humanistiska programmet  International Baccalaureate  

Samhällsvetenskapsprogrammet

Hur blir man Tolk på gymnasiet?

För att bli tolk krävs gedigna språkkunskaper och en eftergymnasial utbildning krävs. För att få bra språkkunskaper på gymnasiet kan du plugga humanistiska programmet med inriktning språk. Som tolk är din huvudsyssla att kommunicera i såväl ta som skrift. En gymnasieutbildning inom kommunikation kommer ge dig en bra grund inför din karriär. Plugga samhällsvetenskapliga programmet med inriktning medier, information och kommunikation.

Vad gör en Tolk?

Som tolk kommer du att få jobba med att tolka olika språk i varierande situationer med många olika typer av arbetsgivare. Du kan arbeta som konferenstolk som tolkar vid konferenser och möten, som kontakttolk inom sjukvården, arbetsmarknadstolkning och mycket mer. Det blir allt vanligare med telefon- och videotolkning, det är ett effektivt sätt att tolka och det håller kostnader för transport nere. Som tolk kommer du inte bara vara specialist på ett språk utan även ett specifikt ämne. Du kan tex vara svensk-spansk tolk och vara specialist inom teknikfrågor.

Framtidsutsikter för Tolk

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara väldigt låg konkurrens om jobben inom yrket. Även framtidsutsikterna för tolk ser ljusa ut, där det kommer fortsatt vara hög tillgänglighet på jobb. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar översättare, tolkar och lingvister m.fl.?

36 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kultur, media och design
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser