Så blir du webbdesigner

Vilket gymnasieprogram ska man välja för att bli webbdesigner? Vad tjänar man? Här kan du läsa mer om yrket webbdesigner.

Så blir du webbdesigner

Webbdesigner – Hitta utbildning på: 

El- och energiprogrammet  Estetiska programmet   

Samhällsvetenskapsprogrammet

Hur blir man webbdesigner på gymnasiet?

Ett bra val av gymnasieprogram för dig som vill jobba som webbdesigner är att läsa ett program med inriktning data, media eller information. Sådana inriktningar finns till exempel på Teknikprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Estetiska programmet och på El- och energiprogrammet. Oftast efterfrågar arbetsgivarna också att du har vidareutbildat dig inom webbdesign på till exempel högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Vad gör en webbdesigner?

Som webbdesigner designar du och bygger upp webbplatser på internet. Med utgångspunkt i funktionalitet och användarvänlighet väljer du typsnitt, bilder, symboler, ljud och film för den webbplats du arbetar med.

En grundläggande uppgift är att kunna lägga grunden för webbplatsens struktur och funktionalitet, det vill säga hur sidorna länkas till varandra. I yrket som webbdesigner måste du kunna programmering men det är också viktigt med ett estetiskt sinnelag och god känsla för färg och form.

De som är beställare av webbplatsen är ofta ett företag eller en myndighet som vill presentera sig själv och sina produkter eller tjänster på Internet. Som webbdesignern kan man också vara anställd på större företag eller på ett företag som är specialiserat på webblösningar. Det är också många webbdesigners som har egna företag och tar olika uppdrag som frilans.

Framtidsutsikter för webbdesigner

Framtidsutsikterna för webbdesigners är mycket stora både på kort och lång sikt. Enligt Arbetsförmedlingen blir företags tjänster allt mer digitaliserade och det finns fler jobb än utbildade webbdesigner. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en designer inom spel och digitala medier?

46 800 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö



Teknikföretagen arbetar för att teknikbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo att möta framtidens teknikska utmaningar.
Läs mer här.


Annonser