Så blir du SOS- och larmoperatör

Hur blir man SOS- och larmoperatör på gymnasiet? Här kan du läsa mer om yrket SOS- och larmoperatör, yrkets lön och hur du ska välja i gymnasiet

Så blir du SOS- och larmoperatör

SOS- och larmoperatör - hitta utbildning på:

Vård- och omsorgprogrammet*

* Vanligt program att studera om du vill bli SOS- och larmoperatör

Hur blir man SOS-operatör/larmoperatör på gymnasiet?

För att utbilda dig till SOS-operatör/larmoperatör krävs det att du har examen från gymnasiet och arbetslivserfarenhet från något yrke. Utbildning och jobb inom vården eller räddningstjänsten är särskilt passande för jobbet som larmoperatör det ligger nära SOS-operatörens/larmoperatörens uppgifter och arbetsområde. Passande gymnasieutbildning är därmed Vård- och omsorgsprogrammet.

Utbildningen till SOS-operatör är ca 20 veckor lång och sker internt på arbetsplatsen. Du blir då provanställd på larmföretaget, och efter utbildningen gör du ett prov för att få en certifiering och kan då fortsätta vara anställd. För att kunna arbeta som SOS-operatör så måste du vara stresstålig, klara att lösa problem och ha en god simultanförmåga (kunna utföra flera uppgifter samtidigt och kunna prata och skriva samtidigt).

För kunna bli larmoperatör ska du ha en gymnasieexamen, gärna lite arbetslivserfarenhet  samt behärska både svenska och engelska. Erfarenhet och utbildning inom bevakning och larmteknik är meriterande. Om du vill arbeta som KC-operatör på Polismyndigheten så kan du även rekryteras om du redan jobbar inom polisen.

Vad gör en SOS-operatör/larmoperatör?

Som SOS-operatör arbetar du med att ta emot SOS-samtal från larmnumret 112. Det gäller att förstå personen som ringer och dess situation för att kunna avgöra vilken typ av nödläge det är och sedan skicka direktiv till räddningstjänsten. Som SOS-operatör analyserar du situationen och gör en bedömning av vilken sorts hjälp och räddningstjänst som ska tillkallas till platsen.

Larmoperatörer arbetar med att förmedla och samordna samtal och larm väktare och olika kontaktpersoner. Inbrottslarm, överfallslarm och driftslarm är exempel på olika larm som en larmoperatör hanterar. Du arbetar även med att övervaka värdetransporter och väktarbilar. Larmoperatörer på Polismyndigheten benämns som KC-operatörer och arbetar med att ta emot samtal från allmänheten, banker, postkontor och liknande. KC-operatörer ser till poliser tar sig till de platser där de behövs.

Framtidsutsikter för SOS-operatör/larmoperatör

Arbetsförmedlingen utför ingen arbetsmarknadsprognos för detta yrke.

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en OS-operatörer m.fl.?

30 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Säkerhet
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser