Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Stipendiet för dig som pluggar El- eller energiprogrammet

Varje höst har kvinnliga elever på El- och energiprogrammet med intresse och inriktning larm och passage möjlighet att söka körkortsstipendium genom projektet Girl Power. Vi träffade med två av initiativtagarna till stipendiet. Vi pratade exempelvis om jämlikhet, framtid och självklart om utbildning.

Varje höst har kvinnliga elever på El- och energiprogrammet med intresse och inriktning larm och passage möjlighet att söka körkortsstipendium genom projektet Girl Power. 

Vi på gymnasium.se blev nyfikna att höra mer kring initiativet och tog därför ett samtal med Agnes och Tarja, som är två av initiativtagarna till stipendiet och som arbetar på RCO Security. RCO Security utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem.

Vill du ansöka?


Här kan du läsa mer om Girl Power stipendiet.
Eller ta dig till El- energiprogrammet.

Vad fick er att starta ert Girl Power-projekt? 

Det hela började faktiskt som en hållbarhetstävling i vår koncern (Novax). Vi tänkte att vårt bidrag måste vara något utanför de klassiska miljöfrågorna, och då började vi titta på branschen och snabbt ställde vi oss frågan varför är det så få kvinnor i säkerhetsbranschen?

Hur gick ni vidare?

Vi kontaktade Järfälla gymnasium för att höra ifall de hade några bra idéer om hur man kan få fler tjejer intresserade till att utbilda sig till elektriker. Skolan hade samtidigt börjat fundera på liknande fråga; hur kan vi få fler tjejer att söka sig till El- och energiprogrammet?

Det här kändes som en viktig fråga som inte bara borde kretsa kring en tävling, därför inledde vi direkt ett samarbete med Järfälla gymnasium. Tillsammans med skolan satte vi ihop en praktisk larm- och passagekurs och initierade flertal aktiviteter för att både informera och locka tjejer till El- och energiprogrammet. 

Hur gick det i tävlingen?

Vi vann hållbarhetstävlingen så vi fick ett kvitto på att vi har fokuserat på rätt sak. Vi har nu kört projektet i 3 år och har samarbete med flera gymnasieskolor samt börjat samarbeta med grundskolorna här i Järfälla kommun. Vi ser att vi måste väcka ett teknikintresse tidigare så tillsammans med KomTek har vi satt ihop tekniklektioner för högstadieelever.

Varför tror ni att unga tjejer och kvinnor inte väljer en karriär inom säkerhetsbranschen i lika hög utsträckning som män? 

Gissningsvis för att det finns inte så många kvinnliga förebilder. När vi varit med på öppet hus ser vi att tjejer lättare vågar sig fram ifall det finns kvinnlig representation oavsett det är till någon monter, prova-på-station eller dylikt. Sen tror jag att gamla stereotyper lever kvar, man har förutfattade meningar om hur branschen är. Vi behöver också synas mer och berätta hur branschen fungerar.


Det är tyvärr fortfarande så att man som ung tjej måste vara ganska tuff för att välja en traditionellt manlig utbildning. Tjejer som har ett tekniskt intresse måste stöttas. Vi får inte heller glömma att jobba med killarnas attityder. Hur de beter sig mot sina kvinnliga skolkamrater är också en viktig faktor. 

Vad kan göras för att öka intresset för fler tjejer och kvinnor att ta sig in i branschen?

Vi tror att främst måste SYV:arna i grundskolan informeras, jag tror att det finns många nya typer av jobb och roller i branschen som man inte direkt känner till samt att det finns en enorm brist.

Vi måste alla vara aktiva och visa hur pass bred branschen är. Här kan vi även såklart bli bättre på att synas och berätta om vad vi faktiskt gör på vår arbetsplats och hur vi bidrar till samhället. Genom att lyfta kvinnliga förebilder inom vår organisation och berätta om deras resa tror jag att vi kan fånga upp unga kvinnor som idag inte har så stor insyn i vad vår bransch gör.

Varför är det viktigt med en jämställd säkerhetsbransch?

Alla branscher mår bra av jämställdhet. Alla ska känna sig välkomna, redan i sitt val i skolan, inte tveka för att det bara är killar, manliga studenter, det ska vara en ickefråga helt enkelt. Det finns ju flera undersökningar som visar att jämställdhet också leder till ökad lönsamhet så det finns såklart ett rent vinstintresse i detta också. 

Var anser ni att ansvaret att locka fler kvinnor till branschen?

I alla delar av branschen, både som installatör, projektör, leverantör och även skolan och till och med hemmet.

Här har vi alla ett stort ansvar att lyfta fram kvinnliga förebilder i branschen och förklara hur mycket som händer och utvecklas i säkerhetsbranschen just nu.

Du har en stor möjlighet att utvecklas och vara med och påverka framtidens lösningar och att hela tiden utvecklas som kvinnlig medarbetare. Vi behöver bredda vårt perspektiv och bli bättre på att förstå våra kunder och användare och här kan vi som kvinnor vara med och bidra.

Vad kan man som förälder göra?

Som förälder eller annan förebild till barn och tonåringar tror jag också att det är jätteviktigt hur vi pratar med dem och utbildnings- och yrkesval.

Tyvärr styr könsrollerna fortfarande vad våra ungdomar väljer till väldigt hög grad. Här gäller det att vi som vuxna fångar in barnens intresse och vågar pusha dem och stå bakom om de vill göra ett annat väl än sina kompisar.

Varför valde ni att arbeta i säkerhetsbranschen? 

– Jag tycker om teknik, jag tycker om att jobba nära produktion och tycker det är en spännande bransch, mycket händer i utvecklingen och förändringstakten är hög.

Tarja, Kvalitet och Miljö

– Jag tycker att det är en spännande bransch i vilken det händer mycket. Våra produkter är tekniska men det vi säljer och utvecklar påverkar oss alla i vår vardag, både kvinnor och män. Vi vill ju skapa en trygg och smidig vardag och att få vara med och bidra till det är jättespännande.

Agnes, Marknadschef

Viola Weinås

Viola Weinås

Digital Marketing Specialist (Visa mer)
Viola Weinås jobbar som Digital Marketing Specialist på gymnasium.se. Förutom att skriva artiklar på gymnasium.se ansvar hon för paid marketing och grafisk design. Hon föredrar arbetsroller med stor variation men med fokus på kreativitet och analys. Viola gillar lättsamma och roliga artiklar, därför vill hon bidra med samma enkelhet till blivande gymnasieelever genom att fram topplistor som gör det enklare för dem att ta beslut kring sin framtida skolgång. Några år efter att hon kombinerat elithandboll och gymnasiestudier, på naturprogrammet i Göteborg, flyttade Viola till Stockholm och stormtrivs med att hjälpa framtida elever till rätt gymnasieskola. (Mindre)

Om

Viola Weinås jobbar som Digital Marketing Specialist på gymnasium.se. Förutom att skriva artiklar på gymnasium.se ansvar hon för paid marketing och grafisk design. Hon föredrar arbetsroller med stor variation men med fokus på kreativitet och analys. Viola gillar lättsamma och roliga artiklar, därför vill hon bidra med samma enkelhet till blivande gymnasieelever genom att fram topplistor som gör det enklare för dem att ta beslut kring sin framtida skolgång. Några år efter att hon kombinerat elithandboll och gymnasiestudier, på naturprogrammet i Göteborg, flyttade Viola till Stockholm och stormtrivs med att hjälpa framtida elever till rätt gymnasieskola.

Annonser