Så blir du smed

Hur blir man smed på gymnasiet? Vad gör en smed? Här kan du läsa mer om yrket smed, yrkets lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Så blir du smed

Smed – Hitta utbildning på: 

Industritekniska programmet  Hantverksprogrammet

Hur blir man smed på gymnasiet?

Vill du arbeta som smed bör du välja det industritekniska programmet på gymnasiet. Du kan också gå en utbildning inom hantverksprogrammet.

Ett bra sätt att bli smed är att börja som lärling och utbilda dig på ett företag. Som smed blir det alltmer nödvändigt att ha europalicens för svetsning.

Efter gymnasiet kan du vidareutbilda dig på folkhögskola. Du har även möjlighet att avlägga gesäll- och mästarprov. För att göra det behövs en utbildning yrkeserfarenhet.

Vad gör en smed?

Smed är ett begrepp som täcker flera yrken. Som konstsmed kan du arbeta med rent konsthantverk i små verkstäder. Som smed eller stålbyggare arbetar du på byggplatser, stålverk eller plåtslagerier.

Då får du arbeta med tillverkning och montage av byggnadsstommar som till exempel broar, arenor, industribyggnader eller vanliga bostads- och kontorsbyggnader. I smidesverkstäder tillverkar du också olika detaljer i metaller som rostfritt stål, svartjärn och aluminium.

Att arbeta som smed ställer krav på din fysiska- inlärnings- och kreativa förmåga.

Framtidsutsikter för en smed

Arbetsförmedlingens prognos för smeder är att det kommer vara konkurrens om jobben. Möjligheterna till jobb kommer beror på utbildning och erfarenhet. 

På fem års sikt ser det ljusare ut och arbetsförmedlingen förutspår att det inom fem år kommer bli mindre konkurrens om jobben inom yrket. 

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en smed?

31 400 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hantverk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser