Så blir du skräddare

Hur blir man skräddare på gymnasiet? Vad gör en skräddare? Här kan du läsa mer om yrket, yrkets lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Så blir du skräddare

Skräddare – Hitta utbildning på:

Hantverksprogrammet

Hur blir man skräddare på gymnasiet?

Om du vill utbilda dig till skräddare på gymnasiet är Hantverksprogrammet med inriktning Textil design ett bra val. Efter gymnasiet läser du en gesällprovsinriktad påbyggnadsutbildning i minst ett år. Gesällbrevet får du efter att du avlagt och fått ett godkänt gesällprov. Detta är ett kvitto på att du kan ditt yrke.

Vad gör en skräddare?

Som skräddare är det ditt jobb att rita mönster till plagg, tillverka och ändra kläder utifrån kundens mått och önskemål. De flesta skräddare arbetar i en ateljé eller driver eget företag. Vissa arbetar även som skräddare i klädbutiker och gör kundanpassade ändringar till butikens kunder.

En känsla för färg och form, fingerfärdighet och noggrannhet är viktiga egenskaper för dig som vill arbeta som skräddare efter gymnasiet. Du behöver även vara serviceinriktad och lyssna till dina kunders önskemål. Som skräddare specialiserar du dig oftast på antingen herr- eller damskrädderi. Du kan även specialisera dig på uniformer eller teaterkostymer.

Framtidsutsikter för skräddare

De närmaste åren bedömer Sveriges skrädderiförbund att det kan ske en svag uppgång i efterfrågan på hantverksmässigt tillverkade plagg. De flesta skräddare arbetar idag som egna företagare.

Källa: Sveriges skrädderiförbund

Vad tjänar skräddare och ateljésömmerskor m.fl.

28 800 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram


« Tillbaka till alla yrken inom Hantverk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser