Så blir du arkeolog

Hur blir du arkeolog? Vad gör en arkeolog och hur ser lönen ut? Här kan du läsa mer om yrket, vilket gymnasiprogram du ska välja samt om du behöver plugga vidare för att bli arkeolog! 

Arkeolog - hitta utbildning på: 

Naturvetenskapsprogrammet      Samhällsvetenskapsprogrammet

Hur blir man arkeolog på gymnasiet?

För dig som vill bli arkeolog är det viktigt att du väljer ett högskoleförberedande gymnasieprogram, eftersom arkeologer utbildas inom högskolan. Kandidatexamen omfattar tre år och minst hälften av utbildningen ska bestå av huvudämnet arkeologi.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till arkeolog på universitetsnivå

Vad gör en arkeolog?

Som arkeolog arbetar du med kvarlämnade spår från forntiden. Du behöver både teoretisk och praktisk kunskap för att kunna förstå och sätta in dina fynd i ett sammanhang.

I Sverige när du arbetar som arkeolog är det vanligt att du har arbetsgivare som Riksantikvarieämbetet eller länsmuseer. Som arkeolog arbetar du med utgrävningar, du planerar och kartlägger utgrävningsplatser och inventerar och dokumenterar de fynd som görs.

Framtidsutsikter för arkeologer  

Idag och inom överskådlig tid är det betydligt fler som studerar till eller är färdigutbildade arkeologer än vad det finns jobb. Inom 10-20 år kommer nära en tredjedel av museitjänstemännen att gå i pension.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Arkeologer och specialister inom humaniora m.m.

39 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:

Bra val av utbildning efter gymnasiet: 


« Tillbaka till alla yrken inom Naturvetenskapligt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser