Ridgymnasium i Sverige

Plugga på ett ridgymnasium i Sverige

På ett ridgymnasium har du möjlighet att förbereda dig inför en framtida karriär inom ridning, eller kombinera dina gymnasieår med ditt stora fritidsintresse. Oavsett mål hittar du ditt framtida ridgymnasium här.
Visar 1-20 av 54 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 54 träffar
1
2
3

Ridgymnasium i Sverige

Det finns alltid något nytt att lära sig om du är intresserad av hästar och ridning. På ett ridgymnasium får du möjlighet att kombinera dina gymnasiestudier med just ridning. Det finns mängder av olika ridstilar och det kan ta åratal att lära sig att behärska alla. I Sverige finns idag ett antal gymnasieskolor som erbjuder gymnasieprogram med fokus på ridning. 

Vilka ridgymnasium finns i Sverige? 

Du som vill ta dig igenom gymnasiet med hästarna vid din sida har många skolor att välja på. Generellt sett är det bra att börja med att leta bland programmen på naturbruksgymnasium eller på skolor som till exempel har inriktningen hästhållning på naturbruksprogrammen. Flera skolor har också ridsport som valbar inriktning. 

Börja med att leta efter närliggande gymnasieskolor som antingen är just ridgymnasium eller som erbjuder ridning/hästhållning som en valbar inriktning. Du kan också leta efter gymnasieskolor som ligger en bit bort från din hemkommun, men som erbjuder riksintag. 

Hur kommer jag in på ett ridgymnasium? 

För att vara behörig till naturbruksprogrammet krävs att du är godkänd från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska och minst fem andra ämnen. För dig som inte uppfyller de kraven erbjuder vissa ridgymnasium introduktionsprogrammet. 

Om du vill ha mer information eller har funderingar kring antagningen är det bra om du vänder dig till SYV på din skola, eller tar kontakt med det gymnasium du är intresserad av. 

Vad får jag lära mig på ett ridgymnasium? 

Du som går på ett ridgymnasium får utöver kurser som svenska, matematik och engelska även gå mer praktiska kurser där du lär dig bland annat rätt grundridning i dressyr och hästhoppning, tömkörning och klippning av hästar. Du får också lära dig hur du underhåller ridbanor och kringliggande staket. Vilka ämnen du läser beror på vilket ridgymnasium du kommer in på samt vilket program och inriktning du har valt. 

Vad kan jag göra efter studenten? 

Efter att ha läst på ett ridgymnasium kan du exempelvis jobba som djurvårdare, hovslagare eller ridlärare. Har du högskolebehörighet kan du också läsa vidare till exempelvis veterinär eller hästtandläkare. Du kan självklart bli något helt annat också. Bara för att du har läst på ett ridgymnasium innebär det inte att du måste jobba med hästar i framtiden. 

Om du vill plugga vidare efter gymnasiet är det en bra idé att gå igenom dina olika alternativ med en SYV redan innan du ansöker. Tillsammans kan ni titta på de olika program som du är intresserad av och säkerställa att de ger dig den behörighet du vill ha, eller gå igenom vilka valbara kurser skolan erbjuder.

Här kan du se skolor med hästinriktning
Här kan du se yrken som är relaterade till hästar och ridning

Jämför dina favoriter
Reportage
Tävlingsinriktning på Rid- & Dju...

Nellie och Vilma berättar hur deras tid på Rid- & Djursjukvårdsgymnasiet Helsingborg har varit. Både Nellie och Vilma har haft tävlingsinriktning som sin yrkesutgång.

Läs mer
Selma går naturbruksprogrammet p...

Selma är 17 år och går sitt andra år på Naturbruksprogrammet inriktning Hästhållning och Samhällsvetenskaplig profil på Sveriges Ridgymnasium Svedala. Läs intervjun där hon berättar varför hon valde sin utbildning, vad hon tycker om skolan, samt vilka karriär- och studiemöjligheter det finns efter studenten. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information