Så blir du turistinformatör

Hur blir man turistinformatör på gymnasiet? Här kan du läsa mer om yrket turistinformatör och hur du ska välja i gymnasiet.

Så blir du turistinformatör

Turistinformatör – Hitta utbildning på:

International Baccalaureate Hotell- och turismprogrammet

Hur blir man Turistinformatör på gymnasiet?

Om du vill bli turistinformatör efter gymnasiet finns det ett par gymnasieprogram som är lämpliga. Hotell- och turismprogrammet är det gymnasieprogram som ger dig mest inom relevanta områden. Viktiga ämnen inom yrkesområdet turism är ekonomi, marknadsföring och entreprenörskap.

Vad gör en Turistinformatör?

Som turistinformatör är du personen som besvarar turisters frågor om platsen du är på. Det kan handla om boende, attraktioner, var man ska äta och mycket annat. Viktiga egenskaper för dig som jobbar som turistinformatör är framför allt språkkunskaper och servicekänsla.

I jobbet som turistinformatör hjälper du ofta till med att boka boende, sälja kartor och evenemangsbiljetter, fiskekort, souvenirer samt beställa hem broschyrer. Ibland kan även guidade turer vara en del av jobbet. Mycket förfrågningar sker via telefon och e-post.

Som turistinformatör jobbar du ofta över en säsong, och arbete på kvällar och helger är ganska vanligt. Allra vanligast är det att turistinformatörer arbetar under sommarhalvåret.

Framtidsutsikter för yrket turistinformatör

Arbetsförmedlingen ger inga framtidsutsikter för turistinformatörer.

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en turistinformatör?

30 800 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Försäljning, inköp & marknad
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser