Så blir du social media manager

Vad gör en social media manager egentligen? Och hur blir man det? Vi berättar mer om yrket, yrkets lön och vad du ska välja på gymnasiet för att bli det.

Så blir du social media manager

Social media manager – Hitta utbildning på:

Estetiska programmet  Samhällsvetenskapsprogrammet

Hur blir man Social media manager på gymnasiet?

För att arbeta som social media manager så behöver du plugga på Yrkeshögskolan, högskola eller universitet. På Yrkeshögskolan finns det specialiserade utbildningar mot just specifika yrken inom media och kommunikation. På högskolor och universitet finns utbildningar inom medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) där du pluggar till en grund i tre år (kandidatexamen), och kan sedan lägga till flera år på din utbildning som du så önskar.

För att studera på medie- och kommunikationsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkänt i följande ämnen från gymnasiet:

  • Grundläggande behörighet
  • Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2
  • Alt. Engelska 6, Samhällskunskap 1b och Svenska 3

Vad gör en Social media manager?

Som social media manager arbetar du med olika företags kommunikation och marknadsföring via sociala medier. Du ansvarar för att kommunikation sköts på ett korrekt sätt, och framförallt så arbetar du med att skapa strategier och planer för kommunikationen. Det gäller att förstå när ett företag ska använda sig av specifika kanaler i sociala medier beroende på budskap och målgrupp. Det är ett yrke som växt fram på kort tid i takt med det ökade användandet av sociala medier.

Framtidsutsikter för Social media manager

Arbetsförmedlingen har inte utfört någon arbetsmarknadsprognos för yrket som social media manager, vilket innebär att det är svårt att veta hur arbetsmarknaden ser ut inom yrket, både i dagsläget och under de kommande fem åren. Allmänt för de som är utbildade inom medier och kommunikation så är det en hög konkurrens om jobben då det är många som utbildar sig samtidigt som behovet inte finns.

Källa: Observify.com, Studera.nu

Vad tjänar Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister?

42 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Kultur, media & design
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser