Så blir du ingenjör inom bygg och anläggning

Hur blir man ingenjör inom bygg- och anläggning?

Hur blir man ingenjör inom bygg och anläggning?

För dig som vill bli ingenjör efter gymnasiet är det smart att välja ett högskoleförberedande program, framförallt är det bra val att läsa Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet. För att kunna jobba som ingenjör behöver du nämligen en eftergymnasial utbildning på högre nivå. Civilingenjörsutbildningar är fem år långa. Du kan också läsa högskoleingenjörsutbildningar på tre år. I Sverige finns det över 200 stycken olika civilingenjörs- och högskoleingenjörsutbildningar att välja på fördelat på cirka 30 olika skolor. För dig som saknar den behörighet du behöver efter gymnasiet finns även möjligheten att läsa ett tekniskt basår eller en teknisk bastermin på någon av de tekniska högskolorna.

På gymnasiet finns också möjlighet att läsa ett fjärde tekniskt år på teknikprogrammet på vissa skolor. Detta fjärde år ger dig praktiska kunskaper som gör det enklare för dig att klara en högskole- eller civilingenjörsexamen.

Vad gör en ingenjör inom bygg och anläggning?

Ingenjörer arbetar inom en rad olika branscher och du kan arbeta inom olika typer av sektorer, privat, statlig, kommun med service, forskning, infrastruktur och mycket annat. Vad du jobbar med handlar helt enkelt om hur du väljer att specialisera dig. Gemensamt för alla ingenjörer är att man arbetar med teknisk utveckling på något sätt.
I arbetet som ingenjör inom bygg och anläggning ser du tydliga resultat av ditt arbete. Det kan till exempel vara ett hus eller en bro. Med hjälp av tekniska kunskaper söker man den bästa lösningen på ett problem eller för att effektivisera en process. Ingenjörer kan ha många olika roller och ofta handlar det om ledande befattningar. Ingenjörer inom bygg och anläggning arbetar inom teknikkonsultföretag och företag inom byggnadsverksamhet.
Civilingenjörer inom bygg och anläggning arbetar också ofta som konsulter med att leda projekterings- och konstruktionsarbete och göra ritningar efter beställarens behov.

Bland högskoleingenjörer kan det vara vanligare att vara anställd i ett byggföretag och på så sätt arbeta närmare produktionen. VVS-ingenjören är den som tar fram tekniska lösningar för bland annat uppvärmning, sanitets- och ventilationsanläggningar samt kan många gånger arbeta med åtgärder för att effektivisera energianvändning.

Framtidsutsikter för bygg och anläggning

Framtidsutsikterna för ingenjörer skiljer beroende på inriktningen, men det ser överlag mycket bra ut. Det finns många jobb inom olika branscher.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Naturvetenskap
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö



Annonser