Så blir du hästskötare

Vill du jobba med hästar i framtiden? Då kanske du ska bli hästskötare! Hur blir man hästskötare i gymnasiet? Hitta mer info om yrket hästskötare, lön och hur du ska utbilda dig till det på gymnasiet. 

Hästskötare – hitta din utbildning här: 

Naturbruksprogrammet

Hur blir man hästskötare på gymnasiet?

Om du vill arbeta som hästskötare i framtiden kan du välja att gå en förberedande utbildning redan under gymnasiet. Naturbruksprogrammet är ett bra val av gymnasieprogram för dig som vill bli hästskötare.

Om yrket hästskötare

Som hästskötare utfodrar du hästarna och ser till att de får vatten och mat. Du gör även rent i boxarna, spiltorna och stallen. Att rykta och sköta om hästarnas hovar ingår också i dina arbetsuppgifter som hästskötare. Det är viktigt att du är intresserad av hästar och att du gillar att arbeta med djur.

Du arbetar tillsammans med andra såsom stallchefen, ridelever eller hästägare. Det är viktigt att ha kunskaper om djurens hälsa och skötsel. Man behöver också vara lyhörd för hur hästarna beter sig och ha kännedom om gällande regler för djurskydd.

Att kunna rida är också en viktig del eftersom det är du som hjälper till med hästarnas motion under dagarna. Arbetar du med tävlingshästar är det du som ser till att förbereda dem inför transport och tävling.

Framtidsutsikter för hästskötare

Arbetsförmedlingens bedömning är att djurskötare kommer att ha medelgoda möjligheter till arbete på fem och tio års sikt. Dock bedöms de som arbetar med hästar och husdjur möta hårdare konkurrens om jobben än de som arbetar med lantbruksdjur.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för djurskötare m.fl. 

28 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Naturbruk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö



Annonser