Så blir du håltagare

Håltagare under arbete

Håltagare - Hitta utbildning här

Hur blir man håltagare på gymnasiet?

Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktningen husbyggnad och som programfördjupning väljer du special yrken. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid. 

Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. 

Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 30 månader).

Vad gör en håltagare?

Håltagare är precis som det låter. En person som gör hål i olika byggmaterial. I arbetsuppgifterna ingår exempelvis sågning av berg – där det inte går att spränga –, borrning och sågning i befintliga konstruktioner till rivning av hela eller delar av huskroppar och väg- och golvsågning. Till din hjälp använder du teknisk avancerad och kraftfull utrustning som kräver rätt handlag och stor kunskap. Kunskap om hur du utför tunga lyft är därför viktigt att du har. 

Du jobbar ibland mot anläggning där det inte går att spränga men oftast med ombyggnader av hus. Nya hål behövs när man byter rörstammar, el eller ventilation och när till exempel kök och badrum ska placeras i nya lägen. Hål görs också för fönster, dörrar och hissar. Tack vare ditt jobb öppnas det upp för nya möjligheter. 

Framtidsutsikter för håltagare

Framtidsutsikten för yrket som håltagare bedöms vara goda. 

Källa: byggdinframtid.se


Bra val av gymnasieprogram:


BYN - Byggbranschens Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar. 


    Yrkesguidens startsida


Annonser