Så blir du återvinningsarbetare

Hur blir man återvinningsarbetare? Vad gör en återvinningsarbetare? Låter det spännande att arbeta som återvinningsarbetare? Här kan du läsa mer om yrket, yrkets lön och få reda på vad du ska välja i gymnasiet.

Återvinningsarbete – Hitta utbildning på:

Fordons- och transportprogrammet  Industritekniska programmet

Hur blir man återvinningsarbetare på gymnasiet?

För att arbeta som återvinningsarbetare är ett vanligt krav maskinförarutbildning, därför kan fordon- och transportprogrammet ge dig en bra grundutbildning. Det industritekniska programmet ger dig kunskap om verkstadsteknik och andra bra kunskaper som man behöver som återvinningsarbetare. Upplärning sker inom företaget eller på utbildning som ordnas av branschorganisationerna.

Vad gör en återvinningsarbetare?

En återvinningsarbetares jobb består utav många kundmöten där det är din uppgift att vägleda kunderna och se till att de har den kunskap de behöver när de ska sortera och lämna avfall på återvinningscentralen. Det är även ditt jobb att se till att det är rent och snyggt på återvinningscentralen. Som återvinningsarbetare arbetar du mestadels utomhus.

Framtidsutsikter för återvinningsarbetare

Framtidsutsikterna för återvinningsarbetare är goda. Det förväntas finnas ungefär lika många jobb ute som det finns sökanden.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Renhållnings- och återvinningsarbetare

28 800 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Sanering och renhållning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser