El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 250 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 192,5
(medelvärde: 226,0)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 250 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 192,5
(medelvärde: 226,0)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik på Lindholmens tekniska gymnasium

På Lindholmens tekniska gymnasium kan du läsa yrkesprogrammet El- och energiprogrammet. På den här utbildningen får du grundläggande elkunskaper som du har nytta av inom alla inriktningar, eftersom data och elektronik är ämnen som får allt större betydelse i vårt samhälle. På programmet läser du en hel del teori, både inom kärnämnen och inom elämnen.

Ett ämne som är viktigt på El- och energiprogrammet är matematik. Dessutom läser du språk, eftersom anvisningar och dokumentation ofta är på engelska. Arbetet sker delvis i projektform och genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) förbereds du för att komma ut i arbetslivet.

Under första året på El- och energiprogrammet läser alla elever tillsammans. Du får under detta år hjälp att välja inriktning inför år två och tre.

Inriktning Dator- och kommunikationsteknik

Väljer du inriktningen Dator- och kommunikationsteknik på Lindholmens tekniska gymnasium utbildar du dig till datatekniker, vilket är ett samlingsnamn för en rad yrken där du arbetar med att sköta installation och servicen av datorer, datasystem och nätverk samt ge support till användare. Exempel på yrkestitlar som utbildningen leder till är IT-tekniker, systemadministratör Pc/nätverkstekniker, nätadministratör eller supporttekniker.

Lär dig allt om datorer

På Lindholmens tekniska gymnasium får du lära dig hur datorer är uppbyggda och hur datorer kommunicerar med varandra samt fungerar gemensamt i nätverk. Du får också kunskap om olika operativsystemsarkitektur och hur de ska konfigureras.

På inriktningen Dator- och kommunikationsteknik ingår också orienteringskurser i programmering, databaser och webbdesign. Du får kunskaper för att sedan kunna omsätta i praktiken lagar, säkerhet och etik samt arbeta i projekt. Kurserna på inriktningen Dator- och kommunikationsteknik är allmänbildande och du kommer att ha stor nytta av dem efter gymnasiet. I utbildningen ingår praktik, arbetsplatsförlagt lärande, som datatekniker eller inom någon annan branschnära funktion.

Plugga vidare efter gymnasiet

För att kunna arbeta inom datorservice kan det krävas att du kompletterar din gymnasieutbildning med ytterligare datautbildning, exempelvis högskoleutbildning eller kvalificerad yrkesutbildning på eftergymnasial nivå (YH).

Allt eftersom nya områden datoriseras och datortillämpningarna blir alltmer avancerade, förbättras framtidsutsikterna för data- och IT-utbildade. Det kan vara bra att tänka på att nya yrken kommer och gamla försvinner, vilket medför att kraven på arbetskraften ständigt förändras och att fortbildning därför kan bli aktuell även efter att man kommit ut på arbetsmarknaden.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Certifiering

Teknikcollege

Teknikcollege

Teknikcollege är en certifiering utfärdad av Industrirådet. Du går en utbildning som matchar de behov som Sveriges mest innovativa och spännande industriföretag har.

Läs mer om Teknikcollege här!

Certifiering

Teknikcollege

Teknikcollege

Teknikcollege är en certifiering utfärdad av Industrirådet. Du går en utbildning som matchar de behov som Sveriges mest innovativa och spännande industriföretag har.

Läs mer om Teknikcollege här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Dator- & kommunikationsteknik så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Lindholmens tekniska gymnasium
Utvecklingsgatan 1
417 56 Göteborg

Välkommen till Lindholmens tekniska gymnasium!

Välkommen till en inspirerande skolmiljö som väcker ditt intresse för teknik och innovation! Lindholmens tekniska gymnasium är en nybyggd skola med modern maskinpark och fantastiska lokaler. Här möter du engagerade och inspirerande lärare som arbetar hårt för att just du...

Läs mer om Lindholmens tekniska gymnasium och visa alla program.

Sponsrad