Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Yrkesambassadörerna: Marcus Borojevic

I del två av Yrkesambassadörerna är det Marcus som får presentera sig själv och sitt yrke. Förra året tog han studenten och sen dess har han jobbat inom industribranschen. Med sin ödmjukhet och optimism tar han med oss in i sin värld.

yrkesambassadörerna-marcus borojevic-elkonstruktör

"Är man intresserad och har vilja, så blir man bra"

I del två av Yrkesambassadörerna är det Marcus som får presentera sig själv och sitt yrke. Förra året tog han studenten och sen dess har han jobbat inom industribranschen. Med sin ödmjukhet och optimism tar han med oss in i sin värld. Han berättar om sin upplevelse som blivande gymnasieelev fram till idag. Mycket har hänt sedan han började plugga på gymnasiet.

yrkessambassadör-marcus-borojevic

En osäker 15 -åring på väg mot sin framtid

”Så vad jag ville göra i livet hade jag egentligen ingen aning om då.”

Likt många andra blivande gymnasieelever var gymnasievalet inte helt självklart för Marcus. Vilket program, inriktning eller gymnasium han skulle välja hade han ingen aning om. Lyckligtvis fick han stöd och hjälp av en kompis som hade tipsat honom om det industritekniska programmet. Därefter gick han vidare med att skaffa sig mer om programmet genom att läsa på nätet. I slutändan föll valet på Industritekniska programmet på SKF Tekniska Gymnasium i Göteborg.

Industritekniska programmet – en bred utbildning 

På industritekniska programmet går man igenom det mesta, en blandning mellan akademiska ämnen och det Marcus benämner som ”roliga ämnen”. Han syftar på bland annat på ämnen med inriktning mot verkstaden och som har en tydlig koppling till arbetslivet. Utöver dessa ämnen går de även igenom en hel del programmering. När det kommer till inriktningar inom programmet finns det en del kurser eleverna har chansen att fördjupa sig i, till exempel CNC eller EL.

 yrkesambassadörerna-marcus borojevic-elkonstruktör

Utlandspraktik i Polen

”Den breda kunskapen du får. Man lär sig en massa om olika saker och får väldigt stora möjligheter sen efter gymnasiet.”

En obligatorisk praktikperiod, arbetsplatsförlagt lärande (APL) , på minst 15 veckor ingår i varje yrkesprogram. APL möjliggör för elever att kombinera studier med arbetslivserfarenhet. För Marcus och hans kamrater på SFK blev det sammanlagt 19 veckors praktik. Han praktiserade på SKF-fabriken i 10 veckor och resterande praktik skedde utomlands. Utlandspraktiken är tillgänglig det sista året på gymnasiet. Han valde ut Polen som sin slutdestination för sin praktik. Enligt Marcus leder det industritekniska programmet till flera valmöjligheter, förutsatt att man läser till särskild behörighet. Med särskild behörighet blir man behörig till vidare studier, vare sig det är högskolor eller yrkeshögskolor, och mer attraktiv på arbetsmarknaden. 

Marcus visar stor uppskattning för den breda kunskapen han har fått under sin gymnasieutbildning. Han lyfter fram att industritekniska programmet erbjuder konstant lärande samt variation i uppgifter. Däremot påstår han att det finns mycket mer att jobba med när det gäller att förmedla information om programmet till intresserade ungdomar. 

Elkonstruktör: ett yrke med flera spännande roller

” Man sig nya saker hela tiden här ”

För Marcus var det viktigt med utmaningar och variation på arbetsplatsen. På hans nuvarande jobb som elkonstruktör är det precis vad han får. Vad innebär det att vara en elkonstruktör? Marcus beskriver yrket som ”ett namn för massa olika roller” vilket det också är, då det täcker allt från programmering till ingenjörsarbete. Han får arbeta i och med olika inriktningar såsom el-ritningar, cnc-programmering, plc-programmering , projektledning, konstruktion och mycket mer. Som elkonstruktör är han i ständig kontakt med nya bekanta, såväl kunder som medarbetare.

Här finns inga typiska arbetsdagar

En fråga Marcus inte riktigt kan ge ett direkt svar på är ”hur en typisk arbetsdag ser ut”. Anledningen till det visar sig vara fullt förståeligt. Han får mestadels hantera olika arbetsuppgifter varje dag. Han har därmed ingen standardiserad arbetsdag, vilket han tycker är kul och bland det bästa med jobbet. Men överlag inkluderar dagarna en del ritning och programmering. Han jobbar även väldigt mycket med problemlösningar.

Marcus förklarar att man som elkonstruktör får en bred kunskap och kompetens. Du lär dig mycket och kontinuerligt på jobbet. Fastän yrket är varierande och man får tillgång till mycket resurser, kan vissa dagar bli mindre dynamiska. Det förekommer mycket stillasittande framför datorn och det är kanske inte lite spännande som övriga dagar. Men det är en del av jobbet. Marcus framgång ligger mycket i att han är alltid intresserad och har väldigt mycket vilja. Han vill lära sig ytterligare och bli bättre på det han gör.

yrkesambassadörerna-marcus borojevic-elkonstruktör

En ljus framtid framför sig!

Ljus är ett återkommande begrepp under intervjun när vi frågar om yrket och arbetsmarknadens framtida status. Han förklarar att om eleverna är mer pålästa samt inser hur industrin fungerar finns det en väldig stor potential för yrkesområdet att växa ytterligare. Än så länge ser arbetsmarknaden ljus ut enligt honom och han har stora förväntningar för framtiden. Marcus framtidsplaner är ännu inte fastställda utan han är väldigt nöjd med sin plats idag.

yrkesambassadörerna-marcus borojevic-elkonstruktör

Trots att framtiden började osäkert för Marcus på grund av ovisshet, lönade sig till slut. Han började sin resa till sitt nuvarande jobb genom att läsa det industritekniska programmet. Vi ser fram emot att se var hans optimism leder honom i framtiden, och vi önskar honom största lycka till i framtiden.

Tycker du att Marcus jobb verkar intressant? Eller vill du veta mer om industritekniska programmet? Klicka här, annars kolla in vår yrkesguide för mer information om olika yrken!

Glöm inte att följa Marcus på Instagram om du vill veta mer om honom eller om du har eventuella frågor.

Missa inte första delen av artikelserien och läs om Malins måleriyrke. 

Malin Arkelöw

Följ oss på våra sociala medier för att inte missa andra nyheter under hösten!

yrkesambassadörerna-footer


Annonser