Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

5 vanliga frågor om gymnasieantagningen

Är det snart dags för dig att börja på gymnasiet och att välja vilket gymnasieprogram du vill gå? Här får du svar på de 5 vanligaste frågorna om gymnasieantagningen! 

kille med ryggsäck

Är det snart dags för dig att börja på gymnasiet och att välja vilket gymnasieprogram du vill gå? Vad roligt! Vi vet att det kan vara klurigt att veta hur antagningen fungerar och det kan vara pirrigt fram tills du får ditt besked. Här kan du läsa svar på fem vanliga frågor om gymnasieantagningen för att lugna dina nerver!

1. Varför måste jag rangordna skolorna i min ansökan?

När du ansöker till gymnasiet kan du välja flera gymnasieprogram och skolor. Du rangordnar dina val i den ordning du önskar. Det program du rangordnar högst är det program du helst vill gå. Om du blir antagen på ditt första val kommer dina andra val att strykas. Tänk därför igenom ditt val noggrant så din rangordning stämmer överens med vilket program du helst vill gå. 

💡 Här kan du läsa mer om att rangordna dina val

2. Vad händer om jag inte kommer in på gymnasiet? 

Om du inte kommit in på något av de gymnasieprogram du sökt har du fortfarande chans att komma in under reservantagningen. Reservantagningen påbörjas i juli och sträcker sig till mitten av september. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. 

💡 Här kan du läsa mer om reservantagningen

Efter den slutgiltiga antagningen kan du på ditt antagningskanslis hemsida se vilka skolor som har lediga platser. Efter den slutgiltiga antagningen kan du även kontakta skolorna eller på ditt antagningskanslis hemsida. och se om det finns plats för dig. Risken är dock att du vid detta tillfälle inte har lika stor frihet att välja mellan programmen. 

3. Vad betyder det preliminära antagningsbeskedet?

Det preliminära antagningsbeskedet får du i mitten av april det år du ska börja gymnasiet. Den preliminära antagningen är endast förberedande och garanterar inte en plats på det program du rangordnat högst. I början av juli kommer den slutgiltiga antagningen att publiceras på webben. 

4. Hur sätts antagningspoängen?

Antagningspoängen till gymnasiet kan se lite olika ut från år till år. Detta beror på att poängen sätts utefter hur många elever som söker in till ett program en specifik termin. Antagningspoängen utgår alltså från året innan. Brukar det vara höga antagningspoäng till ett visst program på en viss gymnasieskola, så kommer det antagligen fortsatt vara ungefär samma antagningspoäng inför nästa läsår. 

💡 Här kan du hitta antagningspoäng för alla kommuner

5. Kan jag ändra i min ansökan?

Du kan ändra i din gymnasieansökan från mitten av april till ungefär mitten av maj. Då ansöker du precis på samma sätt som du gjorde när du skickade in din förra ansökan. Om du ändrar i din ansökan kommer detta val att bli ditt slutgiltiga. 

Har du andra frågor och funderingar kring gymnasiet? Fråga vår SYV här


Annonser