Måleribranschens Yrkesnämnd - Måleriutbildningar

Måleribranschens yrkesnämnd

Måleriutbildningar, foto: Lars Dareberg

Avdelare

LÄS OM MÅLERIBRANSCHENS YRKESNÄMND - JOBB I BRANSCHEN -

UTBILDNINGAR - REPORTAGE

Avdelare

Måleriutbildningar

För dig som vill jobba som målare i framtiden är den vanligaste vägen dit att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Måleri på gymnasiet. Efter den avslutade gymnasieutbildningen jobbar du sedan som lärling på ett måleriföretag och efter att ha jobbat där i ungefär två år är du färdig målare!

Hur blir jag målare?

Det treåriga Bygg- och Anläggningsprogrammet med inriktning Måleri på gymnasiet är ett bra val för dig som vill bli målare. Din måleriutbildning är en kombination av utbildning i skolan och att du får göra praktik ute på måleriföretag. Efter gymnasieutbildningen kan du söka en lärlingsanställning på ett måleriföretag, exempelvis på ett företag som du har gjort praktik på. Där gör du dina 6800 timmar som lärling, vilket brukar ta ungefär två år. För att du sedan ska bli färdig målare gör du i slutet av utbildningen ett gesällprov som blir ditt examensbevis. Som målare ska du både kunna måla om befintliga byggnader och om- och nybyggnationer samt tapetsera.

Vad innebär det att arbeta som lärling?

När du arbetar som lärling får du vara med och arbeta på riktigt på ett måleriföretag. Du får lön redan under lärlingsperioden - har du gått måleri på gymnasiet är snittlönen cirka 19 000 kronor (under förutsättning att du har godkända betyg i alla ämnen och liten frånvaro från lektionerna). Som färdigutbildad målare är genomsnittslönen cirka 32 500 kronor i månaden. 

Är det svårt att få jobb som målare?

Det kommer alltid att finnas jobb för dig som är en duktig hantverkare. Arbetsförmedlingen gör bedömningen att det finns mycket stora möjligheter för målare att få jobb den närmsta tiden. Det finns också ett stort behov av fler lärlingar.

Det utbildas flera hundra målare varje år och efterfrågan på marknaden är stor, trots konjunkturnedgången. Behov av att färglägga husfasader, renoveringar, interiörer och nybyggen kommer alltid att finnas. Gesällprovet är ett bevis på att du har tagit examen. Med ett examensbevis som stöd är det enklare för dig att få jobb som målare.

Avdelare

Läs mer om Måleribranschens Yrkesnämnd här

Läs mer om Jobbet som målare här

Avdelare

Avdelare

Avdelare

Kolla in Måleribranschens Yrkesnämnd på Facebook:

MYN på Facebook

Avdelare

Kontakt:

Målerifakta AB,
Måleribran
schens yrkesnämnd

Adress: Arenavägen 45, 8 tr., 121 77 Johanneshov
Telefon: 08-442 49 34
Telefontider: må-to 9-12 o 14-15, fre stängt

Epost: myn@malerifakta.nu

Måleribranschens Yrkesnämnds hemsida

Avdelare


Annonser