Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du väktare

Hur blir man väktare?

Väktare – Hitta utbildning här

Hur blir man väktare på gymnasiet?

Det finns utbildningar till väktare på en del skolor som erbjuder Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Socialt arbete. För att kunna arbeta som väktare måste man ha en väktarutbildning. Det finns till exempel väktarutbildningar som anordnas av exempelvis Bevakningsbranschens Yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Vad gör en väktare?

Jobbet som väktare innebär att du kan bevaka många olika områden. Som ronderande väktare åker man runt och bevakar flera olika fastigheter, det kan till exempel vara kontorslokaler, industrier eller varuhus. Som stationär väktare jobbar man istället med att övervaka till exempel in- och utpasserande till olika lokaler. Det finns också andra typer av väktare som jobbar med att upprätthålla ordningen vid olika slags evenemang. Många gånger är B-körkort ett krav för att jobba som väktare.

Den viktigaste uppgiften som väktare är att förebygga och förhindra bränder, olyckor och brott. Väktare är anställda på auktoriserade bevakningsföretag. Med ytterligare utbildning kan väktare också få uppgifter som larmoperatör, hundförare, värdetransportör eller butikskontrollant. Andra typer av väktare är personskyddsväktare, ordningsvakt och skyddsvakt.

Framtidsutsikter för väktare

Arbetsförmedlingens bedömning är att väktare kommer att möta en medelgod arbetsmarknad både om man kollar på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Väktare och ordningsvakter

29 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Säkerhet
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 21 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-04-01

Så blir du brandman

Brandman – Hitta utbildning på:  Samhäll Natur Ekonomi Humanist Teknik Estet Barn & fritid * Vård & omsorg * * Kräver extra kurser för behörighet För dig som vill bli brandman efter gymnasiet går det bra att läsa antingen ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program, för att sedan söka till den eftergymnasiala utbildningen till brandman.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-24

Så blir du tulltjänsteman

Tulltjänsteman – Hitta utbildning på: Ekonomi  Samhäll För att arbeta som tulltjänsteman så krävs det att du söker jobb på Tullverket där utbildningen sker på plats samtidigt som du blir anställd som aspirant och får lön. Det finns två olika arbetskategorier som du kan arbeta inom på Tullverket: Brottsbekämpning och Effektiv handel. Brottsbekämpningsutbildningen tar 12 månader och kräver att ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-27

Så blir du arbetsmiljöingenjör

Arbetsmiljöingenjör – Hitta utbildning på: Natur   Samhäll Om du vill bli arbetsmiljöingenjör är det bra att läsa en högskoleförberedande utbildning inom exempelvis Naturvetenskapsprogrammet. Programmet finns med olika inriktningar, antingen samhällsinriktning eller naturvetenskapsinriktning. Båda inriktningarna finns på många gymnasieskolor i landet.
Läs mer