Visa gymnasium.se som: Mobil
Pedagogiskt arbete

Så blir du universitets- och högskolelärare

Universitets- och högskolelärare – hitta en utbildning på:

Ekonomi  Natur  Samhäll

Så blir du universitets- och högskolelärare

Ett första steg till att bli universitets- och högskolelärare är att gå på en högskoleförberedande utbildning. Förslagsvis på Naturvetenskaps-, Teknik- Samhällsvetenskaps- eller Ekonomiprogrammet. Du får då med dig den behörighet och kunskap som du behöver för att söka vidare in på högskolan eller universitet. Efter gymnasiet behöver du läsa ett program på grundnivå inom det ämnesområde du vill bli universitets- och högskolelärare i.

När du är klar med din grundexamen kan du studera vidare på avancerad nivå för att få en titel som universitets- och högskolelärare, exempelvis lektor, adjunkt eller professor. För att bli en lektor så måste du ha skrivit en doktorsavhandling efter din grundexamen. Professor blir du när du har gjort väldigt mycket forskning och därmed kan leda forskningen vid ett universitet eller högskola. Det finns alltså inget specifikt program eller linje att läsa på högskolan eller universitetet. För att bli universitets- och högskolelärare så studerar du en högskolepedagogisk utbildning som du är intresserad av efter du har tagit din grundexamen.

Vad gör en universitets- och högskolelärare?

En universitets- och högskolelärare har som huvudsyfte att lära ut och undervisa högskoleelever på en informativt och intressant sätt. I arbetet ingår att utveckla och planera undervisningen du håller i. Du kommer även att handleda studenter i deras arbete, som du sedan kommer att examinera och bedöma. Beroende på vilken titel du har som universitets- och högskolelärare så kan arbetssättet se lite olika ut. Men den största likheten är att du mer eller mindre undervisar samtidigt som du skriver och forskar om ett ämnesområde du är intresserad av.

Framtidsutsikter för en universitets- och högskolelärare

Det finns universitets- och högskolelärare som till största del arbetar med att undervisa studenter. Men det finns även de som huvudsakligen sysslar med att forska i ett visst ämnesområde. Beroende på vad du är mest intresserad av så finns det flera högskolor och universitet som du kan arbeta på. Därför finns det stora möjligheter för dig som vill bli universitets- och högskolelärare att finna en arbetsplats där du kan forska och undervisa nyblivna studenter.

Källa:Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för universitets- och högskolelärare

37 200 kronor kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2019


Bra val av gymnasieprogram:


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 08 dec 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-03

Så blir du rektor

Rektor – Hitta utbildning på:  Ekonomi  Natur  Samhäll De allra flesta som blir rektorer har arbetat som lärare eller studie- och yrkesvägledare tidigare. Man läser då en statlig rektorsutbildning som erbjuds skolledare både inom det offentliga skolväsendet och på fristående skolor. Det kan därför vara smart att läsa något av de högskoleförberedande programmen till exempel Samhällsv ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-20

Så blir du förskollärare

Förskollärare – Hitta utbildning på: Barn och fritid *  Samhäll * Kräver extra kurser för behörighet Bra utbildningar att välja på gymnasiet för dig som vill bli förskollärare är Samhällsvetenskapsprogrammet eller  Barn- och Fritidsprogrammet. Observera att studier vid högskolan kräver en viss behörighet så att du väljer rätt ämnen på gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-01

Så blir du idrottslärare

Idrottslärare – Hitta utbildning på:  Ekonomi  Natur  Samhäll Det krävs en eftergymnasial utbildning för att få arbeta som idrottslärare, därför kan det vara bra att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram, kanske med idrottsprofil. Efter gymnasiet kan du sedan söka in till lärarprogrammet inom universitet eller högskola.
Läs mer

Förbered dig för framtidens digitala jobb

Delar du vår drivkraft och övertygelse om teknikens viktiga roll i samhället och i framtiden, då är NTI Gymnasiet för dig! Hos oss kan du läsa Teknik, Naturvetenskap, IT, Design, Ekonomi, Spelutveckling, och Handel och service.