Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du tulltjänsteman

Hur blir man tulltjänsteman?

Tulltjänsteman – Hitta utbildning på:

Ekonomi  Samhäll

Hur blir man tulltjänsteman på gymnasiet?

För att arbeta som tulltjänsteman så krävs det att du söker jobb på Tullverket där utbildningen sker på plats samtidigt som du blir anställd som aspirant och får lön. Det finns två olika arbetskategorier som du kan arbeta inom på Tullverket: Brottsbekämpning och Effektiv handel.

Brottsbekämpningsutbildningen tar 12 månader och kräver att du har en examen från en 3-årig gymnasieutbildning (med lägsta betyget Godkänd/3/E i Svenska B eller Svenska 3, Engelska A eller Engelska 5, Samhällskunskap A eller Samhällskunskap 1b och Matematik A eller Matematik 1a, 1b eller 1c) samt två års arbetserfarenhet och bilkörkort.

Effektiv handelsutbildningen tar 6 månader, och för att få anställning krävs oftast examen eller högre studier från KY/YH/Högskola/Universitet, men ibland så räcker det med viss arbetslivserfarenhet.

Vad gör en tulltjänsteman?

Som tulltjänsteman arbetar du på Tullverket med att hantera gods som kommer in till landet, vilket kan vara varor som ska skattas eller att stoppa illegala varor som vapen, narkotika samt smuggelvaror som sprit och tobak. I samverkan med polisen, kustbevakningen och myndigheterna så analyserar och hanterar du det gods som kommer genom tullen för att se om varorna är illegala eller behöver beskattas. Du hjälper även till med brottsutredningar tillsammans med andra myndigheter för att hantera olika brott som är under prövning.

Du kan även arbeta med att informera och utbilda företag som importerar och exporterar varor kring de regler och lagar som gäller vid överförsel av gods över landets gränser.

Framtidsutsikter för tulltjänsteman

Arbetsförmedlingen utför inga prognoser för den framtida arbetsmarknaden för yrket som tulltjänsteman.

Källa: Arbetsförmedlingen, Tullverket.se

Lönestatistik för Tull- och kustbevakningstjänsteman

37 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Säkerhet
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 24 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-31

Så blir du SOS- och larmoperatör

För att utbilda dig till SOS-operatör/larmoperatör krävs det att du har examen från gymnasiet och arbetslivserfarenhet från något yrke. Utbildning och jobb inom vården eller räddningstjänsten är särskilt passande för jobbet som larmoperatör det ligger nära SOS-operatörens/larmoperatörens uppgifter och arbetsområde. Passande gymnasieutbildning är därmed Vård- och omsorgsprogrammet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-27

Så blir du arbetsmiljöinspektör

Arbetsmiljöinspektör – Hitta utbildning på: Natur   Samhäll För att arbeta som arbetsmiljöinspektör krävs att du har tagit examen från gymnasiet, har arbetslivserfarenhet, B-körkort samt har en examen från högskola, universitet eller yrkeshögskola. Du kan till exempel ha en examen som jurist, beteendevetare, ergonom eller sjuksköterska. Utbildning vid högskola eller universitet kräver gr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-27

Så blir du arbetsmiljöingenjör

Arbetsmiljöingenjör – Hitta utbildning på: Natur   Samhäll Om du vill bli arbetsmiljöingenjör är det bra att läsa en högskoleförberedande utbildning inom exempelvis Naturvetenskapsprogrammet. Programmet finns med olika inriktningar, antingen samhällsinriktning eller naturvetenskapsinriktning. Båda inriktningarna finns på många gymnasieskolor i landet.
Läs mer