Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du tryckare/maskinoperatör inom grafisk industri

Tryckare

Tryckare/maskinoperatör – Hitta utbildning på

Industri  Teknik

Hur blir man Tryckare/maskinoperatör inom grafisk industri på gymnasiet?

För att bli tryckare är det ett bra val att läsa det industritekniska programmet eller teknikprogrammet på gymnasiet. Det finns också utbildning inom branschen som bedrivs också av olika företag.

Vad gör en Tryckare/maskinoperatör inom grafisk industri?

Tryckare inom grafisk industri arbetar med att sköta och övervaka maskiner på tryckerier. Man kan även bli anställd på bokbinderier. Arbetet går främst ut på att övervaka en eller flera maskiner så att produktionen fungerar och att åtgärda problem som kan uppstå.
De maskinoperatörer som arbetar inom grafisk industri kallas också för Tryckare. Som tryckare kan man till exempel arbeta med att framställa tidningar, böcker och andra trycksaker. Stora delar av arbetet är datoriserat men innehåller fortfarande många manuella moment. Ditt arbete utförs i olika typer av tryckpressar.

Framtidsutsikter för maskinoperatörer inom grafisk industri

Det bedöms bli hård konkurrens om jobben för maskinoperatörer inom grafisk industri och pappersvaruindustri på både fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Tryckare

29 900 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


I den här videon träffar du Gabriela som arbetar som grafisk operatör/tryckare.

divider

« Tillbaka till alla yrken inom Hantverk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 27 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-10

Så blir du möbelsnickare

För att bli möbelsnickare är det ett bra val att läsa Industritekniska programmet med inriktning Produkt och maskinteknik, Bygg- och anläggningsprogrammet eller att välja Hantverksprogrammet med inriktning Finsnickeri på gymnasiet. Det finns också möbelsnickarutbildning på fristående skolor. [Youtube:RGrNZ2vEhj8] Möbelsnickare är att kreativt arbete där du som yrkesverksam reparerar gamla möbler o ...

Läs mer