Träplugg - Trä- och möbelföretagen

Foto: Cajsa Ivarsson

LÄS OM TRÄPLUGG - JOBB I BRANSCHEN - UTBILDNINGAR - REPORTAGE

Träplugg – En guide från Trä- och möbelföretagen

Framtiden väntar på dig! Trä- och möbelindustrin väntar med öppna armar på dig och din nyvunna kompetens. Träplugg är en guide som finns till för dig som är intresserad av arbete inom området.

Lätt att få jobb!

De kommande åren behöver trä- och möbelindustrin anställa drygt 1000 personer/år. Det låter nästan för bra för att vara sant, men så är det! Framför allt så letar företagen efter killar och tjejer som dig, som ska gå eller går en teknisk yrkesutbildning på gymnasiet. Så om du vill ge dig in i en bransch där möjligheterna är många och framtidsutsikterna är goda, titta hit!

Trä- och möbelindustrin – vad är det egentligen?

Det är inte så himla svårt egentligen. Trä- och möbelindustrin tillverkar det mesta. Möbler, kök, dörrar, fönster, trähus, trappor, golv och så vidare. För att allt det här ska kunna tillverkas krävs såklart arbetskraft. Konstruktörer, snickare, designers och produktionsledare är bara några av arbetstitlarna som eftersöks. Att läsa en träutbildning på gymnasiet öppnar dörrar för att arbeta med detta efter studenten. De tekniska yrkesutbildningarna på gymnasiet förbereder dig för att komma in och arbeta i branschen som bygger och inreder våra hem!

Vad tjänar jag?

Lönen är som i de flesta andra yrkesområden prestationsbaserad. Men för att du ska få en hyfsad uppfattning om var lönenivån ligger listas den här.

• Lön som nyexaminerad: 20 500kr/månad
  • Lön efter ca fem års erfarenhet: Om du är duktig och visar framfötterna kan du efter några år i branschen vara uppe på en månadslön på cirka 25 000kr/månad. Ytterligare ansvar efter det leder också till en högre lönenivå längre fram.

Högskolebehörighet – En möjlighet för alla!

Att få högskolebehörighet är inte begränsat till de högskoleförberedande gymnasieprogrammen. Även för dig som läser yrkesprogram finns möjligheten till det. Högskolebehörighet får du genom att välja till ett antal kurser inom det individuella valet, alternativt som extrakurser utöver dina övriga program. Därmed kan du få det bästa av båda världar. En yrkesutbildning som kan ta dig direkt ut i arbetslivet, men med en högskolebehörighet i ryggen. Inte så dumt, eller hur?

Väx in i yrkeslivet med Yrkesintroduktion

Yrkesintroduktion är den perfekta vägen in i arbetslivet för unga. Du får lära dig och utvecklas i de arbetsuppgifter som är efterfrågade ute på arbetsmarkanden. På plats i företaget får du under din utbildningstid ytterligare tillfällen att utvecklas och utbildas. Genom att jobba på det sättet har du som yrkeselev en naturlig ingång till arbetsmarknaden efter studenten. Yrkesintroduktion är även ett bra tillfälle för dig att knyta nyttiga kontakter som underlättar för dig när du tar steget ut i arbetslivet. Ekonomiskt stöd ges också till de arbetsgivare som anställer ungdomar utan tidigare arbetslivserfarenhet.

Avdelare

Här kan du läsa mer om utbildningar som leder till jobb i trä- och möbelbranschen

Här kan du läsa mer om de olika yrken som finns i trä- och möbelbranschen

Kolla in reportaget om Tilda och Johanna som läser Finsnickeri på Hantverksprogrammet