Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du trafikledare för tåg

Hur blir man trafikledare för tåg?

Trafikledare för tåg – Hitta utbildning här

Hur blir man trafikledare för tåg?

För att jobba som trafikledare för tåg behöver du ha en gymnasieexamen och kan uttrycka dig väl i tal och skrift i svenska. Själva utbildningen till trafikledare och trafikinformatör får du sedan i samband med anställning. Det fungerar så att man anställs som aspirant under cirka ett år, då du får internutbildning som är både praktisk och teoretisk. Den teoretiska delen av utbildningen sker vid Trafikverksskolan i Ängelholm.

För att kunna arbeta som trafikledare för tåg är det ett krav med god syn och normalt färgseende. Du måste också godkännas i en hälsoundersökning, urvalstester samt den interna utbildningen.

Vad gör en trafikledare för tåg?

Som trafikledare inom tågtrafiken arbetar du med att övervaka tågens rörelser på järnvägsnätet. Du är den som ansvarar för säkerheten i järnvägstrafiken och för att tidtabellen och tågordningen hålls. Genom att styra växlar och signaler över långa sträckor med hjälp av fjärrställverk ser man till att tågen går på rätt spår och i förutbestämd ordning. Till hjälp har man datoriserade övervaknings- och manöversystem via ställverk, ljussignaler och växlar i spåret. Trafikledaren ansvarar för säkerheten både för resenärer och de som arbetar inom tågtrafiken och längs spåren.

När tågtrafiken går som planerat går trafikledarens arbete mestadels ut på att övervaka, men när något problem uppstår är det trafikledaren som snabbt måste lösa situationen och ta beslut om vad som behöver göras. Via telefon har trafikledaren kontakt med lokförare och tågbolag samt vid större händelser även blåljuspersonal, entreprenörer med fler. Trafikledaren informerar då tågförare och andra berörda om beslutet och ser till att trafikinformatörerna får rätt information.
Som trafikledare arbetar man oftast på någon av landets trafikcentraler. Som trafikledare arbetar man i skift enligt schema fördelat över hela dygnet.

Framtidsutsitker trafikledare tåg

Goda arbetsmöjligheter baserat på fullgjord utbildning och godkända tester.

Källa: Arbetsförmedlingen, Trafikverket


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 26 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du fartygsbefäl

Om du vill bli befälhavare är det bra att gå en Sjöfartsutbildning på gymnasiet och även specialisera dig om du vill jobba på däck eller maskin. Programmet erbjuder kunskap och även certifikat i bland annat säkerhetsutbildning, utbildning i brandskydd, VHF-certifikat, fartygsbefäl VII och maskinbefäl VII. Efter dina gymnasiestudier kan du läsa Sjökaptensprogrammet på universitet eller högskola.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-10

Så blir du lokförare

Lokförare – Hitta utbildning här För att arbeta som lokförare så behöver du studera en lokförarutbildning på en yrkeshögskola (YH), vilket kräver att du har en gymnasieexamen. Lokförarutbildningen är 1,5 år lång och ges på flera olika platser i Sverige. Passande gymnasieutbildningar för lokförare är Fordons- och transportprogrammet som ger kunskap om fordon, transporter och trafik.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du flygmekaniker

Flygmekaniker – Hitta utbildning på: Flygteknik  Fordon & transport * * Kräver extra kurser för behörighet Om du vill bli flygmekaniker finns det möjlighet att läsa flygteknikprogrammet på gymnasiet. Flygteknikprogrammet finns på få, utvalda skolor i landet men utbildningen är rikstäckande, vilket betyder att du kan söka in till programmet var än i landet du bor.
Läs mer

Bästa vägen till drömjobbet

Som färdigutbildad kommer du snabbt ut i arbete, för här behövs fler kvalificerade medarbetare. Välkommen till din spännande framtid!