Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du trafikledare för tåg

Hur blir man trafikledare för tåg?

Hur blir man trafikledare för tåg?

För att jobba som trafikledare för tåg behöver du ha en gymnasieexamen och kan uttrycka dig väl i tal och skrift i svenska. Själva utbildningen till trafikledare och trafikinformatör får du sedan i samband med anställning. Det fungerar så att man anställs som aspirant under cirka ett år, då du får internutbildning som är både praktisk och teoretisk. Den teoretiska delen av utbildningen sker vid Trafikverksskolan i Ängelholm.

För att kunna arbeta som trafikledare för tåg är det ett krav med god syn och normalt färgseende. Du måste också godkännas i en hälsoundersökning, urvalstester samt den interna utbildningen.

Vad gör en trafikledare för tåg?

Som trafikledare inom tågtrafiken arbetar du med att övervaka tågens rörelser på järnvägsnätet. Du är den som ansvarar för säkerheten i järnvägstrafiken och för att tidtabellen och tågordningen hålls. Genom att styra växlar och signaler över långa sträckor med hjälp av fjärrställverk ser man till att tågen går på rätt spår och i förutbestämd ordning. Till hjälp har man datoriserade övervaknings- och manöversystem via ställverk, ljussignaler och växlar i spåret. Trafikledaren ansvarar för säkerheten både för resenärer och de som arbetar inom tågtrafiken och längs spåren.

När tågtrafiken går som planerat går trafikledarens arbete mestadels ut på att övervaka, men när något problem uppstår är det trafikledaren som snabbt måste lösa situationen och ta beslut om vad som behöver göras. Via telefon har trafikledaren kontakt med lokförare och tågbolag samt vid större händelser även blåljuspersonal, entreprenörer med fler. Trafikledaren informerar då tågförare och andra berörda om beslutet och ser till att trafikinformatörerna får rätt information.
Som trafikledare arbetar man oftast på någon av landets trafikcentraler. Som trafikledare arbetar man i skift enligt schema fördelat över hela dygnet.

Framtidsutsitker trafikledare tåg

Goda arbetsmöjligheter baserat på fullgjord utbildning och godkända tester.

Källa: Arbetsförmedlingen, Trafikverket


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 23 okt 2019