Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du trädgårdsingenjör

Hur blir man trädgårdsingenjör?

Trädgårdsingenjör – Hitta utbildning på:

Natur  Naturbruk *

(* Kräver extra naturvetenskapliga kurser för behörighet)

Hur blir man trädgårdsingenjör på gymnasiet?

Om du vill arbeta som trädgårdsingenjör efter studenten från gymnasiet så behöver du läsa kandidatprogrammet mot trädgårdsingenjör på SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet. Där kan du välja mellan två inriktningar: Odling eller Design. För att bli antagen till kandidatprogrammet mot trädgårdsingenjör på SLU behöver du ha godkänt i följande ämnen:

  • Grundläggande behörighet
  • Matematik 2a, 2b eller 2c
  • Naturkunskap 2 (kan ersättas av Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1 eller Biologi 1, Fysik 1b1+1b2, Kemi 1)
  • Samhällskunskap 1b eller 1a1

Vad gör en trädgårdsingenjör?

Som trädgårdsingenjör arbetar du med olika sorters trädgårdar, vilket kan handla om odling där du har expertis på plantering och skötsel av olika sorters odlingar av grödor, växter och frukt, eller så arbetar du med design där det handlar om att planera och designa trädgårdar och rådgöra kring estetik.

Det handlar om att ha en förståelse för växter, natur, klimat och jordmån för att veta hur man planterar och odlar växter och grödor på bästa och effektivaste sätt. Du kan till exempel arbeta trädgårdsföretag och ansvara för odlingar och produkter där det handlar om att kalkylera för bästa lönsamhet samt planera hur växterna ska paketeras och transporteras för att vara i finaste skick och största storlek när de ska nå kunderna.

Framtidsutsikter för trädgårdsingenjör

Arbetsförmedlingen utför ingen arbetsmarknadsprognos för yrket som trädgårdsingenjör, vilket gör det svårt att se framtidsutsikterna och jobbmöjligheterna för de som utbildar sig.

Källa: Arbetsförmedlingen, Studera.nu, SLU


Bra val av gymnasieprogram:


Jobba grönt har som mål att hjälpa dig bli inspirerad till utbildning och arbete inom det gröna näringslivet. Det gröna näringslivet är arbeten inom skog, jord, trädgård och landsbygd. Jobba grönt är ett samarbete mellan LRF och Gröna Arbetsgivare.

jobbagrönt.se


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 27 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-21

Så blir du veterinär

Veterinär – Hitta utbildning här För att bli veterinär är det bästa valet att läsa Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap i gymnasiet. Där får du den grundläggande behörighet samt särskild behörighet i matematik, fysik, kemi och biologi som krävs för att kunna söka till veterinärprogrammet. Veterinärprogrammet ges vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-12

Så blir du lantbrukare

Lantbrukare – Hitta utbildning här Om du vill jobba som lantbrukare efter gymnasiet får du en väldigt bra grund genom att läsa Naturbruksprogrammet. Naturbruksprogrammet erbjuder även en inriktning som heter just Lantbruk. Om du efter gymnasiet är intresserad av att läsa vidare inom samma område är lämpliga utbildningar exempelvis Lantmästar- och Agronomprogrammen vid Sveriges Lantbruksuniversitet ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-31

Yrken efter Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet är gymnasieprogrammet för dig som vill arbeta med djur, växter, skog, mark eller vatten i framtiden. Det är ett yrkesprogram, vilket innebär att du blir förberedd för att jobb direkt efter gymnasiet. Kom ihåg att du alltid har möjlighet att läsa kurser för att bli högskolebehörig även när du är elev på ett yrkesprogram.
Läs mer