Så blir du trädgårdsingenjör

Vad gör en trädgårdsingenjör och blir man det? Vi berättar mer om yrket och om vad du ska plugga i gymnasiet för att bli trädgårdsingenjör!

Så blir du trädgårdsingenjör

Trädgårdsingenjör – Hitta utbildning på:

Naturvetenskapsprogrammet  Naturbruksprogrammet *

*Kräver extra naturvetenskapliga kurser för behörighet

Hur blir man trädgårdsingenjör på gymnasiet?

Om du vill arbeta som trädgårdsingenjör efter studenten från gymnasiet så behöver du läsa kandidatprogrammet mot trädgårdsingenjör på SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet. Där kan du välja mellan två inriktningar: Odling eller Design. För att bli antagen till kandidatprogrammet mot trädgårdsingenjör på SLU behöver du ha godkänt i följande ämnen:

  • Grundläggande behörighet
  • Matematik 2a, 2b eller 2c
  • Naturkunskap 2 (kan ersättas av Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1 eller Biologi 1, Fysik 1b1+1b2, Kemi 1)
  • Samhällskunskap 1b eller 1a1

Vad gör en trädgårdsingenjör?

Som trädgårdsingenjör arbetar du med olika sorters trädgårdar, vilket kan handla om odling där du har expertis på plantering och skötsel av olika sorters odlingar av grödor, växter och frukt, eller så arbetar du med design där det handlar om att planera och designa trädgårdar och rådgöra kring estetik.

Det handlar om att ha en förståelse för växter, natur, klimat och jordmån för att veta hur man planterar och odlar växter och grödor på bästa och effektivaste sätt. Du kan till exempel arbeta trädgårdsföretag och ansvara för odlingar och produkter där det handlar om att kalkylera för bästa lönsamhet samt planera hur växterna ska paketeras och transporteras för att vara i finaste skick och största storlek när de ska nå kunderna.

Framtidsutsikter för trädgårdsingenjör

Arbetsförmedlingen utför ingen arbetsmarknadsprognos för yrket som trädgårdsingenjör, vilket gör det svårt att se framtidsutsikterna och jobbmöjligheterna för de som utbildar sig.

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en trädgårdsingenjör?

37 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Naturbruk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser