Så blir du testledare

Är du intresserad av att veta mer om vad en testledare arbetar med? Här kan du läsa mer om yrket testledare, yrkets lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Så blir du testledare

Testledare – Hitta utbildning på:

El- och energiprogrammet  Teknikprogrammet

Hur blir man Testledare på gymnasiet?

För att bli Testledare kan man plugga en datainriktning exempelvis till systemutvecklare på högskolan. På gymnasiet kan du läsa El-och energiprogrammet eller Teknikprogrammet för att få en bra grund inför din framtida karriär.

Vad gör en Testledare?

En testledare jobbar och styr arbetet med att testa nya datasystem. Som testledare måste man ha förmåga att se helheten för att kunna avgöra vad som behöver testas, men också kunna driva det praktiska arbetet med att se till att testen genomförs. Du behöver både vara social och kunna samarbeta och arbeta på ett strukturerat sätt.

En testledares goda inblick medför ofta att han eller hon kan ge förslag på förändringar eller förbättringar i systemen och det är viktigt att vara uppmärksam så att man upptäcker alla eventuella fel och ologiska lösningar i det nya programmet eller systemet. Testledaren skriver felrapporter och överlämnar dem till den som har beställt programmet eller systemet.

Framtidsutsikter för Testledare

Den snabba utvecklingen av tekniska lösningar innebär att efterfrågan på testledare ökar. Du kommer därför att ha goda chanser till jobb på såväl en fem- som tioårs period.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Systemtestare och testledare

44 200 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser