Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du testledare

Hur blir man testledare?

Testledare – Hitta utbildning på:

El- och energi  Teknik

Hur blir man Testledare på gymnasiet?

För att bli Testledare kan man plugga en datainriktning exempelvis till systemutvecklare på högskolan. På gymnasiet kan du läsa El-och energiprogrammet eller Teknikprogrammet för att få en bra grund inför din framtida karriär.

Vad gör en Testledare?

En testledare jobbar och styr arbetet med att testa nya datasystem. Som testledare måste man ha förmåga att se helheten för att kunna avgöra vad som behöver testas, men också kunna driva det praktiska arbetet med att se till att testen genomförs. Du behöver både vara social och kunna samarbeta och arbeta på ett strukturerat sätt.

En testledares goda inblick medför ofta att han eller hon kan ge förslag på förändringar eller förbättringar i systemen och det är viktigt att vara uppmärksam så att man upptäcker alla eventuella fel och ologiska lösningar i det nya programmet eller systemet. Testledaren skriver felrapporter och överlämnar dem till den som har beställt programmet eller systemet.

Framtidsutsikter för Testledare

Den snabba utvecklingen av tekniska lösningar innebär att efterfrågan på testledare ökar. Du kommer därför att ha goda chanser till jobb på såväl en fem- som tioårs period.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Systemtestare och testledare

41 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 30 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du systemutvecklare

Systemutvecklare – Hitta utbildning på: El- och energi  Teknik Systemutvecklare har oftast en högskoleutbildning med datainriktning, till exempel en civilingenjörsutbildning med datainriktning eller en systemvetenskaplig utbildning. Det kan därför vara ett bra val att läsa Teknikprogrammet eller El- och energiprogrammet på gymnasiet för dig som vill bli systemutvecklare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-25

Så blir du webbredaktör

Webbredaktör – Hitta utbildning på: Estetiska programmet   Samhällsvetenskapliga programmet Om du vill bli webbredaktör på gymnasiet kan det vara bra att gå ett högskoleförberedande program. Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning medier, info och kommunikation passar bra för en framtida webbredaktör eftersom man får lära sig mycket om bland annat hur man skriver texter, grafisk desi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-25

Så blir du 3D-grafiker

3D-grafiker – Hitta utbildning på:  Estet – media  Estet – bild &form  Teknik Vill du bli 3D-grafiker kan du förslagsvis gå estetiska programmet för att bredda dina möjligheter inför vidare högskolestudier. Efter gymnasiet kan du fördjupa din spetskompetens genom att gå en lämplig yrkesutbildning eller högskoleutbildning för att göra dig mer attraktiv på arbetsmar ...
Läs mer