Så blir du takmontör

Takmontörer under arbete

Tak- och tätskiktsmontör – Hitta utbildning här

Hur blir man tak- och tätskiktsmontör på gymnasiet?

Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad och som programfördjupning väljer du sedan specialyrken. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid. 

Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. 

Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 30 månader).

Vad gör en tak- och tätskiktsmontör?

Som tak- och tätskiktsmontör gör du hela tätskiktet. Först läggs isoleringen, både värmeisolering och fuktskydd, sen täcks taket med papp, plåt eller förtillverkade takelement. Du kommer sannolikt även att utföra andra typer av arbeten som inte är takrelaterade. Tätskikt monteras ju lite här och var från att vara kapillärbrytare i mark till tätning på broar och valv. 

I jobbet som tak- och tätskiktsmontör jobbar du med material som ska tåla väder och behöver därför ha kunskap om brandventilation, takfönster, gasolbrännare, plåt, papp, takbrunnar och isoleringsmaterial. 

Takmontör är ett yrke där du ofta kommer att arbeta i mindre och självständiga grupper. Det är ett utpräglat utomhusjobb, så det är en fördel om du tycker om att jobba ute året runt. Dessutom bör du inte vara höjdrädd eller få svindel. 

Framtidsutsikter för tak- och tätskiktsmontörer

Arbetsförmedlingens prognos säger goda jobbmöjligheter för tak- och tätskiktsmontörer. 

Källa: byggdinframtid.se


Bra val av gymnasieprogram:


BYN - Byggbranschens Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar. 


    Yrkesguidens startsida


Annonser