Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du takmontör

Så blir du takmontör

Hur blir man takmontör på gymnasiet?

För att bli takmontör är det ett bra val att gå gymnasieskolans treåriga bygg- och anläggningsprogram med inriktningen Husbyggnad. I början är dina studier inriktade mot kärnämnena men efterhand blir det mer praktik. Oavsett vilken inriktning du läser är den första tiden ganska lik för alla. Det gör att du kan prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Det första året läser du traditionella skolämnen varvat med grundläggande praktik. Ditt andra och tredje år varvas teori och praktik, både på plats i skolan och ute på arbetsplatser. Efter det får du utbildning som lärling på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år, där du har lärlingslön.

Efter utbildningen som lärling är du redo för att göra yrkesteoretiskt prov. Efter att du har fått godkänt på det provet får du ditt yrkesbevis.

Vad gör en takmontör?

Jobbet som takmontör (också kallad tätskiktsmontör) är mångsidigt. Du monterar både värmeisolering och tätskikt, som till exempel cellplast, mineralull eller kork. Du får arbeta med många olika material och olika tekniker.

Takmontören ska ha kunskap om brandventilation, takfönster, gasolbrännare, papp, plåt, isolering, takbrunnar m.m. Först läggs isoleringen för att sedan täcka taket med papp, plåt eller förtillverkade takelement.

Det är ett yrke där du ofta kommer att arbeta i mindre, självständiga grupper. Arbetet sker utomhus. Att lägga yttertak är ett precisionsarbete och det kommer ständigt nya material som betyder att du behöver nya kunskaper. De allra flesta yttertaken är nyproduktion, men tak från 1950-, 60- och 70-talen renoveras också.

Framtidsutsikter för takmontörer

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för hur arbetsmarknaden kommer se ut för takmontörer de närmaste åren.

Läs mer: http://www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/tak-och-taetskiktsmontoer-2

Källa: Byggare.com

divider

Bra val av gymnasieprogram:

divider

« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


divider

Senast uppdaterad: 04 jul 2017