Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du studie- och yrkesvägledare

studievägledare

Studie- och yrkesvägledare – Hitta utbildning på:

Natur  Samhäll

Hur blir man studie- och yrkesvägledare på gymnasiet?

För att bli studie-och yrkesvägledare krävs det att man har en utbildning från högskola eller universitet, och är en treårig utbildning. För att studera till studie- och yrkesvägledare behöver man ha en Grundläggande behörighet, Samhällskunskap A alternativt Samhällskunskap 1b (1a1+1a2). Passande gymnasiala utbildningar är Samhällsprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet.

Vad gör en studie- och yrkesvägledare?

Som studie- och yrkesvägledare hjälper och informerar man de som behöver rådgivning inför valet av utbildningar och yrken. Det handlar om att leda de som behöver hjälp och förstå deras ambitioner, mål och förutsättningar inför dessa val. En central del i yrket är att samtala med de människor som söker hjälp och därmed bör studie- och yrkesvägledaren ha en bra kommunikativ- och pedagogisk förmåga och kunna vara inspirerande och stödjande. Man kan arbeta med grund- och gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, universitet och högskolor och på privata företag.

Framtidsutsikter för studie- och yrkesvägledare

I dagsläget finns det en efterfrågan på studie- och yrkesvägledare då det har uppkommit ett behov av yrket på kort tid, vilket medför att det är en liten konkurrens inom yrket. Arbetsförmedlingen gör ingen långsiktig prognos för yrket, men det kommer troligtvis fortsätta vara goda arbetsmöjligheter inom yrket i framtiden.

Källa: Arbetsförmedlingen och Studera.nu

Lönestatistik för Studie- och yrkesvägledare

33 100 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Pedagogiskt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 30 mar 2020