Visa gymnasium.se som: Mobil
Tjejer som går mot kameran och skrattar

Störst chans att få jobb 2024

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det finnas många jobbmöjligheter under 2024, samtidigt poängterar de att det är viktigt att gå klart sin gymnasieutbildning. Här nedanför kan du läsa om vilka yrken du ska satsa på och vilka gymnasieprogram som har störst chans att leda till jobb.

Goda chanser till jobb för lärare

Lättast att få jobb under 2024 blir det framförallt för lärare. Det råder brist på utbildade lärare i hela landet. De områden där det framförallt finns goda möjligheter till jobb är pedagogiskt arbete, bygg- och anläggning, tekniskt och naturvetenskapligt arbete, data/IT samt inom området hälso- och sjukvård. 

Yrken där det är svårt att få jobb

Arbetsförmedlingen har även prognoser för vilka yrken det kommer vara svårt att få jobb som det kommande året. Några av dessa yrken är till exempel fotograf, journalist, grafisk formgivare, musiker, finansanalytiker, banktjänsteman och investeringsrådgivare.

De här gymnasieprogrammen ger bäst möjligheter till jobb

Arbetsförmedlingen bedömer att det är extra bra att satsa på fyra av yrkesprogrammen. De yrkesprogram där du har extra goda chanser att etablera dig relativt snabbt på arbetsmarknaden efter fullföljd gymnasieutbildning är Bygg- och anläggningsprogrammet, Fordons- och transportprogrammetEl- och energiprogrammet samt Vård- och omsorgsprogrammet.

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att råda goda eller mycket goda möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden inom många vanliga yrkesutgångar från dessa fyra yrkesprogram. Typiska yrken efter de här programmen är till exempel anläggningsarbetare, fordonsmekaniker, elektriker och undersköterska. 

Fullfölj din gymnasieutbildning för att öka dina chanser att få jobb

Idag är det i princip nödvändigt att du fullföljer din gymnasieutbildning för att du ska vara eftertraktad på arbetsmarknaden, då många arbetsgivare har det som ett grundkrav för anställning. Generellt är en fullföljd utbildning viktigare än valet av gymnasieprogram. Trots detta är det varje år stora andelar elever som lämnar gymnasieskolan utan fullständiga betyg, vilket är oroväckande. (Många av dessa fullföljer dock sin utbildning senare) Även om de fyra yrkesprogrammen bedöms ge extra goda möjligheter till jobb innebär det att en fullföljd gymnasieutbildning – oavsett inriktning – är viktigare än valet av specifik utbildning.

Yrken som har minst konkurrens om jobben 2024:

Högskolenivå

Övriga utbildningsnivåer

Källa: Arbetsförmedlingen


Senast uppdaterad: 17 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-17

Skriva CV under gymnasiet

Varför inte testa att skriva ett CV redan när du söker praktik på gymnasiet? Det förväntas inte lika mycket av dig när du söker praktik som när du söker jobb efter att du är färdigutbildad. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-15

Lönestatistik för yrken

Vet du vad du vill arbeta med i framtiden, men är osäker på vad yrket har för lön? Vad tjänar egentligen de som arbetar som kock, ekonom eller lärare? På denna sida har vi samlat lönestatistik om en stor mängd yrken!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-17

Sommarjobb

Är du på gång att söka sommarjobb, men vet inte riktigt vilken ände du ska börja i? Lugn, här kommer lite tips som hjälper dig på vägen! Det finns många olika sätt du kan gå tillväga på för att hitta ett sommarjobb. 

Läs mer